Ana içeriğe atla

TÜRKİYE'DE ULAŞIM SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 68 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

TÜRKİYE'DE ULAŞIM SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 68 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
1.Ulaşım sistemleri deyince aklınıza neler geliyor.
Bir yerden başka bir yere ulaşmak yada ticaret faaliyetleri gerçekleştirmek amaçlı kullanılan sistemler gelir. Kara, deniz, demir, hava yolu ulaşım sistemleri gelir.

2.Ülkemizde en gelişmiş ulaşım sistemi hangisidir. Nedenlerini söyleyiniz.
En gelişmiş kara yolu ulaşım sistemidir.1923-1950 yılları arasında demir yolları ağırlık kazanmış 1950 den sonra ise kara yolu demir yollarına ağırlık kazanmaya başlamıştır. Ülkemizde bu yıllarda başlayan otomotiv montaj sanayi kara yolu gelişimini desteklemiş demir yolu geri planda kalmıştır.Türkiye’nin konum özellikleri de devreye girmiş uluslar arası taşımacılık projeleri planlanmış bu planlamalar kara yolu taşımacılığını desteklemiştir.Bu sektörde ciddi bir rant payı ve çalışan sayısı oluşmuş o gün bugün kara yolu gelişimi hep önde olmuş diğer ulaşım sistemleri istenen boyutta gelişememiştir.
Karayolu ile ülkemizin her yerine ulaşılabilmektedir.Bu nedenle en fazla karayolu ulaşımı gelişmiştir.

3.Yaşadığınız bölgede hangi ulaşım sistemi yada sistemleri gelişme göstermiştir.Nedenlerini belirtiniz.
Yaşadığımız bölge .................. bölgesidir.Bu bölge kara yolu ve demir yolu taşımacılığına elverişli olmasına rağmen ağırlık kara yolu gelişiminde olmuştur.Yukarıda belirttiğimiz sebepler den dolayı yük ve yolcu taşımacılığında kara yolu ön plana çıkmıştır.
Genel olarak engebeli arazi yapısı Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tren yolu taşımacılığını olumsuz etkilemiş çok gelişmiş yollar olmasa da kara yolu tercih edilmiştir.

4.Ulaşım sistemlerinin ortaya çıkış sebeplerini tartışınız.
Bir ülkenin hem kendi sınırları içinde hem de sınırları dışında  bağlantısını sağlayan en önemli hizmet sektörü ulaşımdır.Üretim merkezleri ile tüketim merkezleri arasında ticaretin gelişmesi,ortak kültür,bölgesel işbirliği,ülkelerin bütünlüğü ve savunmasında önemlidir.Bu etkenlerin birleşmesi ulaşım sistemlerinin ortaya çıkış sebepleridir.

5.Ulaşım sistemlerinin gelişmesinde etkili olan coğrafi etkenler hakkında çıkarımlarda bulunun.
Coğrafi konum, yer şekilleri,iklim belirleyici etkenlerdir.Konum özellikleri avantajlı bölgelerde yer şekillerinin elverişli olduğu alanlarda iklim şartları da gereken uygunluğu gösteriyorsa ulaşım sistemleri son derece gelişmiş bir hal alır.Detaylı açıklama bu konu ile ilgili sayfa 70-71 de kitabınızda açıklanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?