Ana içeriğe atla

SAYFA 107 DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

SAYFA 107 DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1.Biyoteknolojinin ilerde hangi gereksinimi karşılayacağı beklenmektedir?

Son yıllarda, biyoteknoloji ile gen aktarımı yapılarak hastalıklara daha dayanıklı ürünler elde edilmektedir. Biyoteknolojinin temel amaçları arasında yeni çeşit geliştirmek ve mevcutlarda genetik çeşitlilik oluşturmak da sayılabilir.
Günümüzde kaybolmakta olan türlerin korunmasında, çoğaltılması zor olan türlerin üretiminde, çeşitli doku kültürü yöntemleri uygulanmaktadır.

2.Selçuklular zamanında kervansarayların yaygınlaşması hangi ekonomik faaliyetin ön planda olduğunu gösterir?

TİCARİ FAALİYETLERİN ÖN PLANDA OLDUĞUNU VE GELİŞTĞİNİ GÖSTERİR.

3.Sanayi Devrimi tarımı nasıl etkilemiştir?

Buharlı traktör, toprağın daha kolay, daha hızlı ve daha iyi işlenmesini sağlamıştır. Böylece tarım alanları genişlemiş, üretim artmıştır.Buharlı traktör tarımda kullanılması arazilerin daha kısa sürede kaliteli şekilde işlenmesine tarım ürünlerinin de kısa sürede ürün kaybına uğramadan hasat edilmesine imkân vermiştir. Bu daha fazla araziden yararlanmayı, daha fazla ürün veriminin gerçekleşmesine, hasatta ürün kaybının azalması yönünden katkı yapmıştır. Kırdan kente göçe neden olmuştur.
KISACA TARIMSAL ÜRETİMİN VE EKİLEN TARIM ALANLARININ ARTMASINA VE TARIMDA İNSAN VE HAYVAN GÜCÜNE DUYULAN İHTİYACIN AZALMASINA NEDEN OLMUŞTUR.  

4.Bilgisayar insanların ekonomik faaliyetlerini nasıl etkilemiştır.

EKONOMİK FAALİYETLERİN GELİŞMESİNİ SAĞLAMIŞTIR. ÜRÜNLERİN PAZARLANMASINI, TANITIMINI VE ULUSLAR ARASI TİCARETİN GELİŞMESİNİ SAĞLAMIŞTIR.

5.Paleolitik ile Neolitik dönemini birbirinden ayıran ekonomik faaliyet hangisidir?

TARIMA GEÇİŞTİR.


Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle doldurunuz.
1.Pamuk üreten çiftçi, BİRİNCİL faaliyet grubunda yer alır.

2.Kumaştan elbise üreten işçi, İKİNCİL faaliyet grubunda yer alır.

3.Üretilen elbiseyi satan esnaf,ÜÇÜNCÜL faaliyet grubunda yer alır.


Aşağıdaki ifadelerin doğru veya yanlışlığını yanlarındaki kutucukları işaretleyerek (x) belirtiniz. D Y
1.İstihdam yapısı her ülkede aynıdır.Y

2.Ülkelerin istihdam yapılarında yıllar itibariyle değişim olmamıştır.Y

3.Gelişmiş ülkelerde tarım sektöründe daha fazla kişi çalışmaktadır.Y

4.Az gelişmiş ülkelerin tarımsal faaliyetlerinde daha fazla kişi çalışmaktadır.D

5.İstihdam yapısı ülkelerin gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi veirir. D

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1. Neolitik çağda insanların geçim tarzlarında nasıl bir değişme olmuştur?
A)Sanayi dönemine geçilmiştir.
B)Devletler arası sıkı ticari ilişkiler başlamıştır.
C)Tarım başlamıştır.+
D)Avcılık ve toplayıcılık başlamıştır.
E)Maden işleme başlamıştır.


2.Hititler Döneminde var olan yolların Roma Döneminde geliştirilmesi ve yeni yollar yapılması neyi ifade eder?
A)Savaşların olduğunu
B)Hayvancılığın gelişmediğini
C)Tarımda ilerleme kaydedildiğini
D)Ticari ilişkilerin geliştiğini+
E)Siyasi ilişkilerin iyi olduğunu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?