Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 58 YENİ BULMACA LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 58 YENİ BULMACA LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI



KİTAPTAKİ BULMACA İYİ ÇIKMAMIŞ, YANLIŞ BASILMIŞ, DOĞRUSU BURADA


Yatay
3.Osmanlı devletinde ilk kapsamlı nüfus sayımı ASKER ve vergi yükümlülerini belirlemeye yöneliktir.
4.Dünya nüfusundaki 3. sıçrama SANAYİDEVRİMİ ile gerçekleşti.
8.Modern nüfus sayımlarının yapılmasının nedeni nüfusun NİTELİKlerini tespit etmektir
9.İnsanlık tarihi boyunca nüfus bakımından 3 büyük sıçrama yaşanmıştır, İlki yaklaşık 2 milyon yıl Önce insanların ALET YAPIMINI keşfetmesiyle başlamıştır.
10.Modem nüfus sayımlan ilk defa İSKANDİNAV ülkelerinde yapılmıştır
14.Özellikle 1750-1850 yılları arasında gerçekleşen, SANAYİ DEVRİMİ nüfus artışı kadar, nüfusun dağılışını ve demografik Özelliklerini de değiştirdi.
15.Ülkemizde nüfus sayımlarını yapan DİE'nün yeni adının kısaltması TÜİK
16.Bir toplumda beslenme, barınma ve sağlık sorunlarının çözülmesi sonucu çocuk Ölüm oranlarının düşmesi ve ortalama Ömrün uzaması nedeniyle nüfusun beklenenden fazla artması NÜFUS PATLAMASI
17.Belirli bir zamanda, belirli bir alanda yaşayan insan sayısı NÜFUS

Dikey
1.1748'de periyodik olarak modern nüfus sayımının başlandığı ilk ülke İSVEÇ
2.Osmanlı devletinde ilk kapsamlı nüfus sayımı İKİNCİ MAHMUT döneminde 1831 yılında yapılmıştır
5.Dünya nüfusundaki 2. sıçrama yaklaşık 10 bin yıl önce insanların YERLEŞİK hayata geçerek hayvanları evcilleştirmeleri ve tarımla uğraşmalarıyla gerçekleşmiştir.
6.Belirli bir zamanda, bir ülke sınırları içinde kişilere yönelik yapılan demografik, ekonomik, sosyal verilerin toplanması ve bu verilerin değerlendirilmesi işlemi NÜFUS SAYIMI
7.HIZLI nüfus artışı genellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşmiştir.
9.Sanayi Devrimi ile birlikte en önemli nüfus artışı ve değişiminin gerçekleştiği kıta AVRUPA
11.Nüfus bilimi DEMOGRAFİ
12.GELİŞMİŞ ülkelerde nüfus artış hızı oldukça düşüktür.
13.Birleşmiş Milletler Nüfus Vakfı'nın kısaltması UNEPA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı