Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 32 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 32 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

Yukarıda bazı ülkelerin 2006 yılına ait nüfus piramitleri verilmiştir. Bu piramitlerden ve ön bilgilerinizden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1.Piramitler arasındaki farklılıklar nelerdir? Söyleyiniz.

Ülkelerin nüfusu, nüfusunun yaş ve cinsiyet yapısı ile nüfus dinamikleri farklılık gösterir.

2.Piramitlerden hangisi nüfusu hızla azalan bir ülkeyi göstermektedir? Söyleyiniz.

Japonya’dır, Japonya gelişmiş bir ülke olması nedeniyle doğum oranları düşük ve nüfus artış hızı da son derece düşüktür.

3.Ülkelerden hangisinin nüfusu hızla artmaktadır? Bunun sebeplerini belirtiniz.

Endonezya, piramidin tabanı hızla genişlemektedir.Bu durum bize doğum oranlarının ve nüfusun hızla arttığını gösterir.Nüfus artışının nedeni Endonezya’nın gelişmekte olan bir ülke olması nedeniyle doğum oranları yüksek ve nüfus artış hızı fazladır.Ayrıca ölüm oranlarının azalması ve ortalama yaşam süresinin uzaması da nüfus artışına neden olmaktadır.

4.Japonya ve Endonezya gibi ülkelerin nüfus planlaması yoluyla hangi sorunlarını çözebileceklerini belirtiniz.

Japonya nüfus planlaması yoluyla doğum oranlarını arttırarak genç nüfus oranını artırmayı amaçlamaktadır.Japonya için, yaşlı nüfus oranının artması,genç nüfus oranının azalması,aktif nüfus oranının azalması ve bağımlı nüfus oranının artması sorunlara yol açmaktadır.

Endonezya’da ise nüfus planlaması yoluyla doğum oranlarını azaltarak nüfus artışını azaltmayı amaçlamaktadır.Endonezya’da hızlı nüfus artışı doğal kaynakların tüketimin artmasına,bağımlı nüfus oranının artmasına,kişi başına düşen milli gelirin azalmasına,işsizlik ve göç olaylarına,eğitim-sağlık gibi hizmetlerin halka yetmemesine,devletin giderlerinin artmasına,dengesiz beslenme ve çeşitli sosyal sorunlara neden olmaktadır.




Aşağıda verilen kavramları örnek çalışmada olduğu gibi nüfus politikaları çerçevesinde ele alarak uygun ve anlamlı cümleleri defterinize yazınız.

Kavramlar: Nüfus patlaması, nüfus politikası, aktif nüfus, nüfus artış hızı, aile planlaması, ölüm oranı, nüfus artış hızının gerilemesi, doğum kontrolü

Örnek çalışma:

Nüfus patlaması olan ülkelerde doğum oranları nüfus artış hızı yüksektir.Ölüm oranının düşmesi de nüfus artış hızının yüksek olmasına neden olmaktadır.Nüfus artış hızı yüksek olan ülkeler uyguladıkları nüfus politikası ile doğum kontrolü ve aile planlaması çalışmaları ile nüfus artış hızını geriletmeyi amaçlamaktadırlar.Böylece aktif nüfus oranı artarken bağımlı nüfus oranı azalacaktır.

Bazı ülkeler, nüfusunun artış hızını düşürme çabasındayken bazıları nüfus politikaları sonucunda düşen artış hızını tekrar yükseltme eğilimindedir. Şimdi bazı ülkelerin uyguladığı nüfus politikalarını inceleyelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?