Ana içeriğe atla

Ders Dışı Etkinlik SAYFA 166 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Ders Dışı Etkinlik SAYFA 166 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Yandaki grafikten faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
*Türkiye’de kent nüfusu hangi yıldan sonra oran olarak artmaya başlamıştır?
1950 den sonra

*Kent ve kırsal nüfus arasındaki en büyük fark hangi yıllarda görülmektedir?

1927

*Kırsal kesimde doğum oranı fazla olmasına rağmen kırsal nüfusun giderek azalmasının nedeni nedir?

Kırsal kesimden kentlere doğru yapılan göçlerdir.

*Hangi yıldan itibaren kent nüfusu kır nüfusunu geçmiştir?

1980 yılından itibaren,

*1950-1970 ile 1980-2000 yılları arasındaki kent ve kırsal nüfus oranlarını karşılaştırınız.

u yıllarda ( 1950–1970 ) kır nüfusu hızla azalmakta, kent nüfusu hızla artmakta ve aradaki fark kapanmaktadır.

1980- 2000 yılları arasında ise kent nüfusu hızlı artışına devam etmekte, kır nüfusu ise azalmaktadır. Kent nüfusu 1980 de yakaladığı kır nüfusunu hızla geçmekte ve aradaki farkı arttırmaktadır.

Ders Dışı Etkinlik SAYFA 166 - 2 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Ülkemizin nüfus yapısıyla ilgili içinde bu kavramların geçtiği bir metin yazınız.

Okuma yazma bilmeyenler
Kadın nüfus oranı
Ortalama ömür
Kırsal alanda yaşayanlar
Yaşlı nüfus
Genç nüfus
Üniversite mezunları
Kentte yaşayanlar

Kırsal alanda yaşayanlar içinde Okuma yazma bilmeyenlerin oranı, Kadın nüfus oranı ve Yaşlı nüfus fazladır.
Ortalama ömür süresi ülkemizde gün geçtikçe artmaktadır.
Kentte yaşayanlar ve Genç nüfus içinde Üniversite mezunlarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?