Ana içeriğe atla

ULAŞIM SİSTEMLERİ VE KALKINMA KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 80 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

ULAŞIM SİSTEMLERİ VE KALKINMA KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 80 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
Fotoğraflarda görülen ulaşım sistemleri ile ekonomik faaliyet kolları arasındaki nasıl bir ilişki vardır.
Ulaşım sektörünün gelişmesi bir yerin gelişmişliğinde temel etkenlerin başında gelir.Bir bölgede yaygın olan sanayi kolaları hammaddenin taşınması yoluyla başka alanlarda da yayılma gösterir.Dünyada tüm dünya pazarlarına yönelik üretim yapan bölgelerin oluşmasında o bölgenin ulaşım imkanlarının gelişmesinin etkisi büyüktür.
Tarım ve hayvancılığa dayalı sanayinin gelişmesi  köklü bir değişime uğraması ulaşımın gelişmesi ile mümkün olmuştur.Hem bu faaliyet kollarında üretim miktarı artmış hem de farklı bölgelere yayılış göstermiştir.Sanayi devrimiyle birlikte başlayan hammadde talebi,tarım ve madencilik başta olmak üzere bir çok ekonomik faaliyetin gelişmesine ve yapısal değişimine sebep olmuştur.
Günümüzde kıtalar arası çok gelişmiş kara,deniz,demir,hava yolu ulaşım ağları kurulmuş ekonomik faaliyetler küreselleşmiş pazar payları büyümüştür.
Demir yolu taşımacılığı için sanayi faaliyetlerini destekleyici özellikle demir çelik, termik santraller ,tarımsal hammadde  aktarımı ,ekonomik faaliyetlerin başka bölgelere yayılmasında etkisini gösterir.Gelişmiş ülkelerde yolcu taşımacılığı için çok önemli bir sektördür.
Deniz yolu taşımacılığı resme bakıldığında daha çok turizm faaliyetlerini destekleyici rolü ön plan çıkartılmıştır.Enerji kaynakları aktarımında ,sanayi ham maddeleri aktarımında deniz yolu ulaşımı ön plana çıkar.Özellikle iyi bir deniz ulaşım ağı ve filosu olan ülkeler ticaret faaliyetlerinde ön plana çıkarlar.
Kara yolu ulaşımı dünyanın  olmazsa olmazlarındandır.Dünya ekonomik faaliyetlerinde hammadde aktarımında ,ticaret faaliyetlerinde sanayi faaliyetlerinin çeşitlenmesinde çok etkin bir rolü vardır.Kara yolu ulaşım ağı gelişmiş merkezler önemli ticaret alanlarıdır.
Hava yolu ulaşımı çok fazla yük taşıyıcılığı olarak ön plana çıkmasa da ,küreselleşen dünya koşullarında şirketler arası görüşmelerde ,toplantılarda,zaman açısından ciddi avantajlar sağlamaktadır.Turizm faaliyetlerini destekleyici en önemli ulaşım sektörlerinden biridir.Yolcu taşımacılığı çok gelişen dünyanın önde gelen hava yolu şirketleri mevcuttur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı