Ana içeriğe atla

TÜRKİYE'NİN NÜFUS POLİTİKALARI KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 110 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

TÜRKİYE'NİN NÜFUS POLİTİKALARI KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 110 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
Aynı köyde yaşayan iki arkadaştan Ali; ailesiyle birlikte büyük şehre yerleşti. Köyde kalan Murat ise tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktaydı. Tarımda teknoloji günümüzdeki kadar gelişmiş değildi. Tarım, insan gücüne dayalı yürütüldüğünden aileler iş gücüne ihtiyaç duymaktaydı. Bu nedenle Murat erken yaşta evlilik yaptı ve çok çocuklu bir aile sahibi oldu. Şehre göç eden Ali eğitimini tamamlamak için değişik okullarda okudu. Evlenmeyi henüz erken buluyordu. Eğitimini bitirdikten sonra bir işe girerek çalışmaya başladı ve birkaç yıl sonra evlendi. Büyük şehrin yaşam şartları onun bakabileceği kadar çocuk sahibi olmasında önemli bir etken oldu.
Aşağıdaki soruları yukarıdaki metne göre cevaplandırınız.
1.Kırsal yerleşmelerde nüfus artışında hangi faktörler etkili olmaktadır? Söyleyiniz.

ÖNCELİKLE DOĞUMLARIN FAZLA OLMASI ETKİLİ OLMAKTADIR. DOĞUMLARIN FAZLA OLMASININ NEDENLERİ:
KIRSAL KESİMDE MAKİNELEŞMENİN AZ OLMASI NEDENİYLE İŞ GÜCÜNE DUYULAN İHTİYAÇTIR.
AYRICA EĞİTİM SEVİYESİNİN DÜŞÜK OLMASI ,
REFAH DÜZEYİNİN DÜŞÜK OLMASI ,
EVLİLİKLERİN ERKEN YAŞLARDA YAPILMASIDIR.

2.Şehirlerde doğal nüfus artışı oranının az olmasında neler etkili olmaktadır? Söyleyiniz.

ÖNCELİKLE DOĞUMLARIN AZ OLMASI ETKİLİ OLMAKTADIR. DOĞUMLARIN AZ OLMASININ NEDENLERİ:

EĞİTİM SEVİYESİNİN YÜKSEK OLMASI ,
REFAH DÜZEYİNİN YÜKSEK OLMASI ,
EVLİLİKLERİN GEÇ YAŞLARDA YAPILMASI,
DOĞUM KONTROLÜ VE AİLE PLANLAMASININ ŞEHİRLERDE DAHA YAYGIN OLMASI,
KADININ ÇALIŞMA HAYATINDAKİ YERİNİ ALMASIDIR.
ŞEHİRLERDE YAŞAM ZOR OLDUĞUNDAN ÇOK ÇOCUK SAHİBİ OLMAK AKLA UYGUN DEĞİLDİR.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı