Ana içeriğe atla

SAYFA 95 DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

SAYFA 95 DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
1.Ulaşım ağlarının ortaya çıkmasında hangi faktörler etkili olmuştur?
Günümüzdeki ulaşım sistemlerinin gelişmesinde Sanayi Devrimi'nin büyük rolü olmuştur. Sanayi Devrimi'yle başlayan ham madde talebi, tarım ve madencilik başta olmak üzere birçok ekonomik faaliyetin yapısal değişime uğramasına neden olmuştur. Üretim ve tüketim büyük çapta taşıma faaliyetleriyle gerçekleştirilmeye başlanmıştır.
Günümüzde demir çelik sanayisinin gelişmesine paralel olarak ulaşım araçları da gelişmiştir. Kuşkusuz bu gelişmede, çeşitli enerji kaynaklarının ayrı bir önemi vardır. Ulaşım ağlarının ortaya çıkmasında doğal şartlarla birlikte ekonomik, stratejik ve sosyal nedenler de büyük rol oynamaktadır.

2.Türkiye'nin dünya ulaşım ağı içerisindeki yeri ve önemini söyleyiniz.
Türkiye mevcut taşıma seçenekleri açısından zengindir. Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'yu birleştiren ulaşım yolları, enerji taşımacılığında Türkiye'yi merkezî bir konuma getirmiştir. Avrupa ülkelerini Orta Doğu'ya bağlayan kara yolları, Türkiye üzerinden geçer. Karadeniz kıyısındaki ülkeler, İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara ve Ege denizleri üzerinden Akdeniz'e ve okyanuslara ulaşır. Ülkemiz, son yıllarda Kafkasya'daki enerji kaynaklarının Batılı ülkelere ulaştırılmasında, konumunun verdiği avantajları etkin bir şekilde kullanmaktadır. Bakü-Ceyhan petrol boru hattı bu duruma verilecek en iyi örnektir.
Türkiye; kara, demir ve deniz yolu ulaşımlarında olduğu gibi, hava yolu taşımacılığında da önemli potansiyele sahiptir. Asya-Avrupa arasındaki taşımacılıkta Türkiye'nin hava sahası ile havaalanları stratejik ve ekonomik öneme sahiptir. Bu özelliğinden dolayı Asya-Pasifik bölgesindeki hava taşımacılığı açısından Türkiye, merkez ve geçiş hattı konumundadır.

3.Ekonomik ETKİNLİKlerin gelişmesinde ulaşımın rolü nedir? Açıklayınız.
Ulaşımın geliştiği yerler de ekonomik faaliyetler de gelişir.Bir ülkenin hem kendi sınırları içinde hem de dünya ülkeleri ile bağlantısını sağlayan en önemli hizmet sektörü ulaşımdır, ulaşım sektörü, ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde önemli göstergelerden birisidir.
Ulaşım, üretim merkezleri ile tüketim merkezleri arasında ticaretin gelişmesini sağlar.

4.Yerleşmelerin konumu ile ulaşım sistemleri arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
Ulaşım faaliyetleri, şehirlerin büyümesi üzerinde de etkilidir. Bu nedenle şehir planlamasında ulaşım büyük önem taşır. Büyük şehirlere besin, ham madde ve diğer ürünlerin getirilmesi, şehirlerde üretilen maddelerin dağıtımı ulaşım ile gerçekleşir. Şehir içi ulaşım ve şehrin büyümeye devam etmesi, trafik sorunlarının da giderek artmasına neden olmaktadır. Günümüzde özellikle şehirlerin çevresine yapılan otoyolları şehirlerin kırsal alanlara hızla yayılmasına neden olmaktadır.
Bazı şehirler gelişimlerini büyük ölçüde kara yollarının kavşak noktasında bulunmalarına borçludurlar.

5.BÖLÜM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME COĞRAFYA 12 LİSE 4.SINIF SAYFA 95 ÇOKTAN SEÇMELİ TEST SORULARI
Aşağıdaki çoktan seçmeli sorulan cevaplayınız.
1.Türkiye'de demir yolu ile yapılan taşımacılığın kara yolu ile yapılan taşımacılıktan daha az gelişmiş olmasında en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir?
A)Demir yolu ulaşımı maliyetinin yüksek olması
B)İklim koşullarının her yerde elverişli olmaması
C)Demir yolu ile Türkiye'nin her yerine ulaşılamaması+
D)Demir ve çelik üretiminin yetersiz olması
E)Lokomotif ve vagon ihtiyacının karşılanamaması

2.Aşağıdaki limanlardan hangisi daha çok turizm amaçlı kullanılır?
A)İskenderun B)İzmit C)Antalya+
D)Trabzon         E)Mersin

3.Türkiye'de ulaşım ağı, uzunluk ve nitelik yönünden henüz istenilen düzeye çıkarılamamıştır.
Ulaşım ağının gelişimini engelleyen koşullar göz önüne alındığında, bunlardan hangisinin etkisi artarak sürmektedir?
A)İnsan gücü       B)Yer şekilleri        C)Yapım giderleri +    
D)İklim                  E)Teknoloji
(1982-ÖYS)

4.Trabzon'un bir liman kenti olarak, Giresun ve Rize'ye oranla daha çok gelişmiş olması aşağıdakilerden hangisine bağlanabilir?
A)Nüfusunun fazla olmasına
B)Tarımsal üretiminin çok fazla olmasına
C)Kıyılarının elverişli olmasına
D)Balıkçılığın çok gelişmiş olmasına
E)İç bölgelere ulaşımın kolay olmasına+
(1989-ÖYS)

5.Aşağıdaki limanlardan hangisinin hinterlandı, diğerlerinden daha geniştir?
A)Trabzon B)İzmir+         C)Antalya
D)Samsun E)Zonguldak
(1991-ÖYS)

6.Türkiye'de kara yolu ile yapılan taşımacılığın diğer ulaşım türlerinden daha fazla olmasında en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir?
A)Taşıtların bir kısmının Türkiye'de üretilmesi
B)Kara yolu taşımacılığının ucuz olması
C)Yol boyunca konaklama tesislerinin bulunması
D)Taşıt kapasitesinin artması
E)Kara yolu ile Türkiye'nin her yerine ulaşılabilmesi+
(1993-ÖYS)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?