Ana içeriğe atla

SAYFA 54-55 DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

SAYFA 54-55 DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

Aşağıdaki  soruları cevaplandırınız.

1.1950'den sonra dünya nüfusunun hızla artmasının başlıca nedenleri nelerdir?
Teknoloji, tıp ve ulaşımda meydana gelen gelişmeler sonucu insanların yaşam düzeylerinin yükselmesi ve buna bağlı olarak ölümlerin azalması ve insanların ortalama yaşam süresinin uzamasıdır.

2.2015 yılından sonra nüfus artışı aynı şekilde devam ederse ne tür sorunlarla karşılaşılabilir?
Dünya nüfusu önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecek ama bu artış yavaşlayacaktır. Artışın yavaşlamasının en önemli nedeni doğum oranlarının azalması olacaktır. Doğum oranlarının azalması ile genç nüfus oranının azalmasına; ortalama yaşam süresinin uzaması da yaşlı nüfusun artmasına yol açacaktır. Çalışacak ve üretecek insan sayısı azalacak ve sosyal güvenlik sistemleri çökme noktasına gelecektir.

3.1950–2000 yılları arasında şehirleşme sonucu ortaya çıkan olumsuz sonuçları önlemek için i 2010- 2050 yılları arasında ne gibi çalışmalar yapılmalıdır?
Her şeyden önce kırdan kente göçü önleyecek tedbirler alınmalı, şehirlerin yeniden planlanmalı ve düzenlenmeli, alt yapı yatırımlarına önem verilmeli, yeşil alanlar arttırılmalı, alan tasarrufu sağlayacak çalışmalar başlatılmalı, su kaynakları korunmalı, motorlu araç kullanımını azaltıcı tedbirler alınmalı, kentsel dönüşüm projeleri ile gecekondulaşmanın önüne geçilmeli, çöplerin geri dönüşümünü sağlayan tesisler kurulmalı, sanayi tesisleri şehir dışına taşınmalıdır ve sosyoekonomik sorunların çözümü için projeler geliştirilmelidir.

4.1950'li yıllarda başlayarak günümüzde de devam eden göç olgusunun olumsuz sonuçlarını olumlu hâle getirmek için ne gibi çalışmalar yapılabilir?
Şehirlerin yeniden planlanmalı ve düzenlenmeli, alt yapı yatırımlarına önem verilmeli, yeşil alanlar arttırılmalı, alan tasarrufu sağlayacak çalışmalar başlatılmalı, su kaynakları korunmalı, motorlu araç kullanımını azaltıcı tedbirler alınmalı, kentsel dönüşüm projeleri ile gecekondulaşmanın önüne geçilmeli, çöplerin geri dönüşümünü sağlayan tesisler kurulmalı, sanayi tesisleri şehir dışına taşınmalıdır ve sosyoekonomik sorunların çözümü için projeler geliştirilmelidir.

5.Ruhr Bölgesi'nin Almanya'nın en önemli madencilik ve sanayi bölgesi olmasının başlıca nedenleri nelerdir?
Ruhr bölgesinde taşkömürü ve demir çelik yataklarının bulunması ve bu madenlerin varlığına bağlı olarak demir-çelik sanayinin bu bölgede gelişmesidir. Ayrıca bölgede demir-çelik sanayinin ve enerji kaynaklarının varlığına bağlı olarak diğer sanayi dalları da gelişmiştir. Ruhr bölgesinden geçen Ren nehri de ulaşım bakımından avantajlar sağlamaktadır. Almanya’nın coğrafi konumu ve gelişmiş bir ülke olması bu bölgenin son derede gelişmiş ve sanayileşmiş bir bölge olarak ortaya çıkmasına neden olmuştur.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME SAYFA 54-55 ÇOKTAN SEÇMELİ
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.
1.Aşağıdakilerden hangisi şehirleşmenin ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlardan biri değildir?
A)Madenciliğin gelişmesi+        B)Düzensiz kentleşme
C)Altyapı yetersizliği           D)Eğitim ve sağlık sorunları
E)Konut sıkıntısı

2.Aşağıdakilerden hangisi köyden kente göçün itici sebeplerinden biri değildir?
A)Aşırı nüfus artışı        B)Eğitim imkânsızlıkları
C)Tarımda makineleşme       D)İklim şartları+
E)Sağlık hizmetlerinin yetersizliği

3.Aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisi bir bölgenin nüfus, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını kısa zamanda değiştirir?
A)Sanayi+ B)Tarım C)Bankacılık D)Balıkçılık E)El sanatları

4.Aşağıdaki bölgelerden hangisine sanayi ve ekonomik özelliklerinden dolayı yoğun bir göç olayı
yaşanmıştır?
A)Kanada'nın orta kesimleri  B)Avustralya'nın iç kısımları
C)Ruhr Havzası+                         D)İskandinav Yarımadası
E)Patagonya (Arjantin)

5.Aşağıdakilerden hangisi dünyanın en kalabalık şehirlerinden biridir?
A)Şangay+ B)Oslo C)Zürih D)Yakutsk E)Pire

6.Aşağıdakilerden hangisi gelecekte ekonomik bir güç olması beklenen ülkelerden biridir?
A)Bulgaristan B)Norveç C)Yeni Zelanda D)Türkiye+ E)Almanya

7.Geleceğin dünyasını belirleyecek en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?
A)Tarımsal faaliyet B)Sanayi faaliyeti C)Ticaret
D)Teknoloji+         E)İletişim

8.Aşağıdakilerden hangisi dünyanın en fazla göç alan bölgelerinden biridir?
A)Batı Avrupa+  B)Kuzey Afrika C)Orta Amerika
D)Kuzey Rusya  E)Orta Asya

9.Aşağıdakilerden hangisi Ruhr Havzası'nda ilk gelişen ekonomik faaliyet türüdür?
A)Turizm         B)Madencilik+             C)Balıkçılık
D)Ormancılık   E)Dokuma sanayi

10.Almanya'da metalürji sanayisinin Ruhr Havzası'nda yoğunlaşmasında;
I.Taş kömür yataklarının bulunması
II.İş gücünün fazla olması
III.Demir yataklarının fazla olması
faktörlerinden hangisi ya da hangileri öncelikli olmuştur?
A)Yalnız I  B)Yalnız III  C)I ve II D)I ve III+ E)II ve III

ÖLÇME DEĞERLENDİRME SAYFA 55 BOŞLUK DOLDURMA

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle tamamlayınız.
1.Essen şehri RUHR bölgesinin en önemli ve kalabalık şehridir.

2.Yerleşme olgusunun gelişmesinde en önemli faktör olan sanayileşme hareketleri ilk olarak 18. Yüzyılda İNGİLTERE'DE başlamıştır.

3.TEKNOLOJİ, küreselleşmeyi oluşturan en önemli faktördür.

ÖLÇME DEĞERLENDİRME SAYFA 55 DOĞRU YANLIŞ

Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına D, yanlış olanların başına Y harfini yazınız.
1.(Y) Ruhr Bölgesi Almanya'nın en az nüfuslu bölgesidir.

2.(D) Dünyada şehirleşmenin artmasının en önemli nedeni sanayileşmedir.

3.(Y) Moğolistan, 50 yıl içerisinde dünyanın en önemli ekonomik gücüne sahip ve en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?