Ana içeriğe atla

SAYFA 118-119 DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

SAYFA 118-119 DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

1.Türkiye'nin nüfus özelliklerinin bilinmesi neden önemlidir?

NÜFUSUN ÖZELLİKLERİNİ BİLMEK ÜLKELER İÇİN ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ ÜLKELERİN EN ÖNEMLİ GÜÇ VE KAYNAĞI İNSANDIR . NÜFUSUN ÖZELLİKLERİ DE BU KAYNAK VE GÜCÜ DOĞRU KULLANMAK İÇİN ÖNEMLİDİR. DEVLET NÜFUSUN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLERİ KULLANARAK DOĞRU PLANLAMA VE YATIRIMLARI YAPAR. BÖYLECE ÜLKE KALKINMASINI SAĞLAYABİLİR.

2.Türkiye'de uygulanan nüfus politikalarında zaman içinde niçin değişikliğe gidilmiştir?

Cumhuriyetin ilk yıllarından 1963 yılına kadar nüfus artış hızını yükseltici, bu dönemden günümüze kadar ise nüfus artış hızını düşürücü politikalar uygulanmış, hızlı nüfus artışının ekonomik kalkınmada bir engel olduğu düşüncesi yaygınlık kazanmaya başlamıştır.
Ülkeler zaman içerisinde ekonomik ,sosyal,demografik olarak değişiklikler gösterebilir.Türkiye’de tarihsel serüveni içerisinde gelişmişlik seviyesinde, ekonomik ve sosyal yapısında hızlı bir gelişme sürecine girmiştir.Gelecek ile ilgili planlamalarında stratejileri ,elindeki kaynakları,ekonomik yapısındaki sektörlerin ağırlık dereceleri değişme  gösterebilir.Bu etkileşim mevcut nüfus politikalarında değişiklik yapmasına sebep olmuştur.Bir dönem gelişmeye yönelik yatırımlar ve iş gücüne ihtiyaç artışı desteklerken günümüzdeki mevcut genç nüfus potansiyeli ve ülke şartları nüfusu kontrol altında tutmayı gerektirmektedir.

3.Türkiye'de nüfus artış hızının artırılması için ne gibi uygulamalar yapılmıştır?

>Fazla çocuk sahibi olan ailelerin yol vergisinden muaf tutulması ( 1929)
>Nüfus artırma politikası ile doğum evi kurmak, fakir vatandaşlara ücretsiz ilaç dağıtmak (1930)
>Altı ya da daha fazla çocuklu annelerin para ya da madalya ile ödüllendirilmesi (1930)
>Çok çocuklu ailelere vergi muafiyetinin getirilmesi (1931)
>Nüfus artışını istenilen seviyeye çıkartmak, anne ve bebek ölüm oranlarını düşürmek için alınması gerekli önlemleri araştırmak üzere nüfus komisyonunun kurulması (1932)
>Göçleri teşvik etmek amacıyla göçmenlere gümrük muafiyeti getirilmesi (1934)Yurt dışından gelen göçmenlerin
>Ülke geneline dağıtımı ve yerleştirilmesi
>Ekonomik ilgi alanlarına göre, çok düşük faizli ve uzun dönemli krediler verilmesi
>Çok çocuklu ailelere hazineye ait topraklardan tarla bağışlanması (1936)
>Evlenme yaşının erkekler için 17, kadınlar için 15'e indirilmesi (1938)
>Düşük ve gebeliği önleyici ilaç ve araçların satılması, kullanılması ve bu konuda eğitim ve propaganda yapılmasının yasaklanması


4.Türkiye'nin kalkınması ile nüfus miktarı ve yapısı arasında nasıl bir ilişki vardır?

Nüfus ve nüfusun özellikleri ülkeler için hayati önem taşır. Nüfus miktarı ve özellikleri ile ülkelerin kalkınmaları arasında ilişki bulunmaktadır. Bir ülkenin kalkınabilmesi veya bir devletin varlığını devam ettirebilmesi için mutlaka nüfus gereklidir.
Aşırı nüfus ülke kaynaklarının kullanımını artırır ve yatırımların azalamasına yol açar.Bu noktada mevcut nüfusun miktarı ülkenin gelişmişlik seviyesine ,öz kaynaklarına ,sanayileşme hızının kaldırabileceği bir oranda olmalıdır.
Günümüzde ise nüfusun sayısından daha çok ön plan çıkan nüfusun yaş yapısı, eğitim durumu, ekonomik faaliyet kollarına göre dağılımı , çalışma hayatına katılım durumu ülke kalkınmasında daha çok etkilidir.
Nüfus yapısı olarak Türkiye’nin genç nüfus potansiyeli kalkınmaya yönelik bir avantajdır.Genç nüfus üretici,rekabeti seven değişik fikirler üretebilen ülkeyi gerektiği gibi değerlendirildiğinde iyi eğitildiğinde istihdam alanları sağlandığında Türkiye'nin nüfusu ülkemizin kalkınmasında itici bir güç olabilir.

5.Nüfusun   artış  hızını  yükseltmek için  uygulanan  politikaların   dayanak  noktaları  nelerdir? Sınıflandırınız.

Türkiye için 1923 - 1963 arası nüfusu arttırma politikasının dayanak noktaları:
>Fazla nüfusun bir ülke için siyasi ve askeri güç
>Tarımda makineleşmenin yetersiz olması nedeniyle
>Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı nedeniyle erkek insan gücüne çok fazla ihtiyaç olması
>Türkiye'nin hızla kalkınmak zorunda olması
>Hızlı çoğalma ile ülkedeki sosyal iş bölümü ve ihtisaslaşmayı sağlamak
>Türkiye'de ölüm oranının yüksek olması nedeniyle
nüfustaki azalmanın doğumlardaki artışla önlenmeye çalışılması
>Türkiye'nin tabii kaynaklarını işletmek, uygulanan tekniği modernleştirmek nüfus miktarının azalması
>Tifüs ve sıtma gibi hastalıkların yaygın olması sağladığı ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin özgürlüğünü devam ettirmesinin bir şartı olduğu düşünceleri

Günümüzde gelişmekte olan ülkelerde nüfusu arttırıcı politikaların dayanak noktaları:
Ülke nüfusunun yaş ortalamasının yükselmesi yani nüfusun yaşlanmasıdır.
Bu durum;
Sosyal güvenlik sisteminde sorunların ortaya çıkmasına yol açar.
Ülkede işgücü açığı ortaya çıkar.
Yatırımları yeteri kadar destekleyecek genç nüfus oranı azalır.
Ülke nüfusunun dinamizmini kaybetmesi sonucu nüfus azalma yönünde eğilim gösterir.

6.Nüfus planlamasının Türkiye için önemi nedir?

ÜLKELERİN EN ÖNEMLİ GÜÇ VE KAYNAĞI İNSANDIR . DEVLET NÜFUSUN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLERİ KULLANARAK DOĞRU PLANLAMA VE YATIRIMLARI YAPAR. BÖYLECE ÜLKE KALKINMASINI SAĞLAYABİLİR.
Türkiye mevcut nüfus yapısı ile genç nüfus potansiyeli yüksek bir ülkedir.Eğer ki mevcut nüfus yapısı iyi bir şekilde değerlendirilmediği taktirde ülkemiz için ciddi bir yük oluşturur.Ülke koşulları düşünüldüğünde ülkemizin öz kaynakları ve ekonomik gücü doğrultusunda nüfus yapımıza yön vermemiz gerekmektedir.Nüfusun kontrol altına alınması ve mevcut nüfusa nitelik kazandırılması ülkemizin ön plana çıkarttığı  nüfus politikasıdır.Ülkemizin şu anki ekonomik refahı ve bundan sonraki devamlılığı için nüfusu sürekli dinamik  kılacak bir nüfus planlaması uygulanmalıdır.Aksi taktirde ya çok gençleşir ki bu durumda ülke kaynakları bu genç nüfusu karşılayamaz yada çok yaşlanır bu durumda gelecek için olumsuz veriler doğurur.Bu durumları yaşamamak için ülkemiz için nüfus planlaması çok önemlidir.

7.Nüfus politikaları uygulanırken nelere dikkat edilmelidir?

Ülkeler nüfusu politikası uygulaması yaparken mevcut ekonomik durumlarını,öz kaynaklarını,nüfusun yaş yapısını yani demografik ve ekonomik özelliklerini çok iyi analiz etmelidirler.Elde edilen tespitler doğrultusunda planlama çalışmalarına yön verilmelidir.

8.Nüfusun şehirlerde toplanmasının ve kadınların iş hayatına girmesinin nüfusun yapısı üzerinde nasıl bir etkisi olmuştur?

Nüfusun şehirlerde toplanması  insanların kırsal kesimdeki yaşantısından farklı düşüncelere sahip olması noktasında insanları yönlendirir.Kırsal kesimin değişmez kriterleri şehirsel yaşamda yavaş yavaş  etkisini kaybeder.Aile bağları ve aileye bakış açısı değişir.Daha bireysel bir yaşam ön plana çıkar .Ekonomik sıkıntılar daha çok ön plandadır.Yada insanlar kendilerini yetiştirmiş daha iyi bir eğitime sahip olmuştur.Bütün bunları birleştirirsek nüfus yapısında bir yaşlanma doğumların azalmasını gözlemleyebiliriz.

Kadınların iş hayatına girmesi beraberinde sorumluluklarını ve hayata katılış etkisini de etkiler. Aile içerisinde söz sahibi olur kendi bağımsızlığı ön plana çıkabilir.Kırsal kesimden gelen ataerkil yaklaşımlara karşı karşı koyma direnci ortaya çıkar.Çocuk yapmak istemeyebilir yada erteleyebilir yada sayı bakımından az çocuk yapar.Kariyer kadın için ön plana çıkabilir.Bu özellikleri birleştirirsek sonuç olarak nüfus yapısında  doğumların azalmasına nüfusun yaşlanmasına etkide bulunur.

9.Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda yatırımlar yapmasında nüfusun hangi özellikleri ne gibi önem taşır?

Türkiye nüfusunun genç yapıda olması çok önemlidir.Çünkü yapılacak bu yatırımları destekleyecek işgücüne ihtiyaç vardır.Nüfus yapısı yaşlı olması özellikle gelişmiş ülkelerde ciddi işgücü sıkıntıları oluşturur.Ülkemiz nüfus yapısı bu tür yatırımları fazlasıyla kaldırabilecek bir yapıdadır.Yine bu yatırımların desteklenmesinde nitelikli nüfus yapısı çok önemlidir.Genç nüfusu üretkendir yaratıcıdır mücadeleyi sever  kolay pes etmez yeni yatırımlara karşı cesaretlidir.

10.Türkiye'nin demografik yapısı ile kalkınma planlarının hazırlanmasında nasıl bir ilişki vardır?

Türkiye’nin nüfus yapısı kalkınma planların hazırlanmasında belirleyici bir etkendir.Ülkemiz nüfus özelliklerine göre kalkınmaya yönelik projeler belirlenir.Mevcut nüfus yapımızın ihtiyaçlarını giderici sosyal ekonomik politikalar uygulanır.

7.BÖLÜM ÖLÇME DEĞERLENDİRME SORULARI SAYFA 118 - 119 ÇOKTAN SEÇMELİ TEST SORULARI LİSE LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.

1.Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan nüfus politikalarından değildir?
A)Fazla çocuk sahibi olan ailelerin yol vergisinden muaf tutulmaları
B)Doğum evleri kurmak ve ücretsiz ilaç dağıtmak
C)Şehirlere göçün teşviki+
D)Gümrük muafiyeti
E)Çok çocuklu ailelerin para ya da madalya ile ödüllendirilmesi

2.Türkiye'nin nüfusu 1927'den 2000 yılına gelinceye kadar 13,6 milyondan 67,8 milyona yükselmiştir. Hızlı nüfus artışının nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A)Sağlık hizmetlerinin gelişmesi      B)İnanç ve gelenekler     C)Sosyal ve ekonomik koşullar
D)Nüfus planlamaları+                  E)Beslenme koşullarının iyileştirilmesi

3.Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfus artışını yükselten politikalar uygulanmış ancak 1940 - 1945 yılları
arasında nüfus artış hızının düştüğü görülmüştür. Bu durum ile ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisi söylenebilir?
A)Sıtma ve tifüs gibi hastalıkların etkisinde kalması
B)Türkiye'nin savaşa girmesi
C)Yurt dışından göçmen kabulünün yasaklanması
D)Doğal afetlerin yaşanması
E)Seferberlik nedeniyle erkek nüfusun silah altına alınması+

4.Bir araştırmacı "Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı artmakta genç nüfus oranı ise azalmaktadır." diyorsa;
I.Sağlık hizmetlerinin gelişmesi
II.Beslenme koşullarının iyileştirilmesi
III.Aile planlaması
IV. Çalışabilir nüfus oranının azalması
maddelerinden hangisi ya da hangileri bu görüşe uymaz?
A) Yalnız III B) Yalnız IV C) I ve III D) II ve IV+ E) III ve IV

5.Türkiye'nin 2010 ve 2020 yılı tahmini nüfus piramitleri incelendiğinde, nüfusla ilgili aşağıdaki maddelerden hangisine ya da hangilerine ulaşılamaz?
  I.  Nüfus artış oranının artıp artmadığı     II. Genç nüfusun aktif nüfusa oranı
III. Kadın nüfusun çalışan nüfus içindeki payı,      IV. Köyden kente göçün oranı
A)I B)II C)IV D)III ve IV+ E)I ve II

6.Ülkemizde nüfus artış hızının yükselmesi değişik sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunlar arasında;
I.İç ve dış göçlerin yaşanması,
II.İş gücü potansiyelinin artması,
III.Plansız kentleşmenin meydana gelmesi,
IV.Konut ihtiyacının artış göstermesi,
gibi özelliklerden hangisi ya da hangileri gösterilemez?
A)Yalnız I B)Yalnız II+ C)II ve III D)I ve II E)III ve IV

7.Türkiye'de nüfus artış hızını düşürücü politikaların uygulanmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A)Tarımda makineleşme
B)Ölüm oranlarının sağlık hizmetlerinin gelişmesiyle azalması
C)Nüfus artış hızının ekonomik kalkınmayı olumsuz yönde etkilemesini önlemek+
D)Ülke savunmasında insan gücünden çok silah gücünün ön plana çıkması
E)Anne ve çocuk sağlığını koruma isteği

8.Nüfus projeksiyonları ile elde edilmek istenen en önemli sonuç aşağıdakilerden hangisidir?
A)Doğum oranını tespit etmek        B)Yaş gruplarını tespit etmek
C)Eğitim seviyesini tespit etmek        D)Ölüm oranını tespit etmek
E)Ekonomik, sosyal ve kültürel yatırımların nasıl olacağını tespit etmek+

9.ülkemizde uygulanan nüfus artış hızını düşürücü politikalara rağmen toplam nüfus içindeki en büyük pay genç nüfusa aittir. Genç nüfusun fazla olmasının yararları arasında aşağıdakilerden
hangisi yer almaz?
A)Mal ve hizmetlere olan talebin artması B)Ticaretin canlanması
C)Demografik yatırımların artması+ D)İş gücünün sağlanması
E)üretimin artması

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?