Ana içeriğe atla

PROJE ÇALIŞMASI SAYFA 136 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

PROJE ÇALIŞMASI SAYFA 136 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
PROJE ÇALIŞMASI SAYFA 136 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
Amaç : Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin jeopolitik önemini kavrayabilmek
Konu : Türk Cumhuriyetleri ile olan jeopolitik ilişkilerimiz ve sonuçları
SSCB’nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarını kazanan Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin jeopolitik ve jeostratejik önemi
Bu Türk devletleri ile olan ilişkilerimizi yeniden canlandırmak ve ilişkilerimize süreklilik kazandırmak için bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bunların Türk dış politikasına etkisi
Türk devletleri ile olan ilişkilerimizi güçlendirmek için gelecekte yapılacak projeler
Süre : 2 hafta



Orta Asya Türk Cumhuriyetleri

Kazakistan
Özbekistan
Türkmenistan
Kırgızistan
Azerbaycan

Bu cumhuriyetlerli ilgili bilgi almak isterseniz TIKLAYINIZ…

Jeopolitik önem:

Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin, stratejik önemi çeşitli yer altı ve yer üstü

zenginliklerine sahip olması geleceğin enerji piyasası için son derece zengin kaynaklara sahip olmasından gelir. Bundan dolayı da, Orta Asya coğrafyası ile ilgilenen devletler, bu bölgede, büyük bir güç mücadelesi ortaya koyup, çok kutuplu olması beklenen dünyanın etkili bir parçası olma mücadelesi vermektedirler. Bağımsızlıklarını ilan eden Orta AsyaTürk cumhuriyetleri bu anlamda bir çekim merkezi halini almıştır. Bu ülkeler arasında; özellikle Kazakistan başta olmak üzere, Türkmenistan ve Özbekistan sahip oldukları petrol ve doğalgaz kaynaklarıyla, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin, Japonya gibi güçlü Uzak Doğu ülkelerini ülkelerine çekmeyi başarmışlardır.

Jeostratejik önem:Bölge ağırlıklı olarak Rusya’nın ağırlığının hissettirdiği bir bölgedir.Bu bölgede meydana gelebilecek karışıklıklar bölge kaynaklarından faydalanmak isteyen diğer devletler için ciddi bir fırsat olacak bölgede Rusya’nın etkinliği ve güvenliği bölge huzur ve barışı açısından ciddi sıkıntılar yaratacaktır.Türkiye içinde bölgedeki huzur ve barış stratejik açıdan çok önemlidir.Bölgede enerji kaynaklı sorunlar dünyayı ciddi problemlere sürükleyebilir.

v Bu Türk devletleri ile olan ilişkilerimizi yeniden canlandırmak ve ilişkilerimize süreklilik kazandırmak için bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bunların Türk dış politikasına etkisi.

Bu konu ile ilgili link veriyorum buradaki metindeki çalışmalardan kısa kısa bilgiler yazarak bu bölümü tamamlayabilirsiniz.Özellikle metnin son bölümlerinde yapılan faaliyetler konu başlıkları olarak açıklanmıştır.

TIKLAYINIZ…

İndirilen metinde bu konu başlıklarından kısa bölümler yazabilirsiniz…


Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri ile Ekonomik İlişkiler

Türkiye’nin Orta Asya’ya Yönelik Ekonomik Yardımları

Orta Asya’daki Türk Yatırımları

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine Yönelik Türk-Eximbank Kredileri

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine Yönelik İktisadi Kuruluşlar

v Türk devletleri ile gelecekte olan ilişkilerimizi güçlendirmek için gelecekte yapılacak projeler.

Kültürel, ekonomik, sosyal, askeri ilişkilerimizi arttırmak mevcut bağlantılarımızı daha da geliştirmek bölge enerji paylaşımında tarihsel bağlarımızı kullanarak bu projelerin etkin ülkelerinden biri olmak, eğitim işbirliği içerisinde üniversiteler arası eğitim bağlantıları kurmak.Toparlamak gerekirse bu ülkelerle geçmişten gelen bağlarımızı yeniden canlandırmak bir Türk birliği oluşturmak doğrultusunda soysal projelere destek vermeliyiz…


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?