Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 9 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 9 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
Yukarıdaki fotoğraflarda hangi tür ekstrem olaylara örnekler görülmektedir? Bu olayların oluşumunu ve doğal süreçlere etkisini aşağıdaki tabloya yazınız.
Kuraklık
Oluşum Nedeni:Yağışların kaydedilen normal seviyenin altına düşmesi sonucu arazi ve su kaynaklarının bu durumdan olumsuz etkilenmesi ve hidrolojik dengede bozulmanın gerçekleşmesi
Doğal Sürece Etkisi:
1.Tarımsal ürünlerde azalma
2.Otlaklarda ve ormanlık alanlarda azalma
3.Yangınlarda artma
4.Akarsu ve yer altı su seviyesinde düşme
5.Hayvanların ölüm oranında yükselme
6.Balık türlerinin zarar görmesi veya yok olması
Sel ve Taşkın:
Oluşum Nedeni:
1.Yağış Miktarı ve Özelliği
2.Bitki Örtüsü (doğal bitki örtüsünün tahribatı,orman ve meraların tahrip edilmesi)
3.Yanlış Arazi Kullanımı (çarpık şehirleşme, sel ve dere yataklarındaki yapılaşma yada su akışının engellenmesi,dere yataklarına çöp ve moloz dökülmesi,dere yataklarının yol haline getirilmesi ve daraltılması)
4.Jeomorfolojik Özellikler
a)Yükselti  b)Eğim   c)Bakı
5.Drenaj Özelliği
a)Yatak Özellikleri     b)Drenaj sistemi
Doğal Sürece Etkileri:
1.Tarım arazilerinin sular altında kalması
2.Ekolojik yapının bozulması
3.Sel sularıyla taşınan  malzemeler bağ, bahçe ve tarlaların üzerini örterek tarım topraklarında verimsizliğe yol açar.
Volkanizma:   Oluşum Nedeni:
Yüksek basınç altında magma içerisinde erimiş halde bulunan çeşitli gazlar, basıncın azalması ile magmadan ayrılır ve büyük bir güçle yeryüzüne çıkmak ister.Bu olay esnasında meydana gelen olaya volkanizma denir.Genellikle volkanik faaliyetler levhaların karşılaşma alanları,fay hatları boyunca ve okyanus tabanlarında yaygınlık gösterir.
Doğal Sürece Etkileri:
1.Depremler  
2.Tsunami  
3.Gaz,kül,taş ve lav çıkışı
4.Atmosferi yayılan küller güneş ışınlarının yeryüzüne gelişini engeller ve  böylece volkanik püskürmelerin şiddetine bağlı olarak sıcaklık değerlerinde kısa süreli veya uzun süreli düşüşler görülür.
5.İklim değişikliği
6.Patlamalar sonucu bol miktarda malzemenin yeryüzüne püskürmesi ile bir yandan volkanik araziler oluşur
7.Okyanus tabanında meydana gelen püskürmeler deniz suyu sıcaklığını artırmaktadır.Okyanuslarda yaşayan birçok canlı bu durumdan olumsuz yönde etkilenmektedir.
8.Buzul bölgelerinde meydana gelen püskürmeler buzulların hızla erimesine sebep olmakta ve buzul erimeleri neticesinde büyük sel felaketleri yaşanmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?