Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 78 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 78 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
1.Türkiye demir yolu ulaşım ağının gelişimini etkileyen faktörleri araştırınız. Bulduğunuz sonuçları sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
Demir yolları ulaşım ağının gelişimini etkileyen faktörlerin başında coğrafi koşullar ön plana çıkar.Özellikle yer şekillerinin aşırı engebeli olduğu alanlarda demir yolu ulaşımı sınırlı bir gelişim göstermektedir.Demir yollarının önem kazanmasında yine hinterlandı geniş olan bir limana ulaşması ,demir çelik endüstrisi,kömür yatakları ,uygun yer şekilleri,iklim şartları ön plana çıkan özelliklerdir.

2.Deniz limanlarının niçin güçlü bir demir yolu ve kara yolu ağına ihtiyaç duyduğunu araştırınız ve örnekler üzerinden çıkarımlarda bulununuz.
Limanlarımız önemli ithalat ve ihracat noktalarımızdır.Ülke ekonomisi için son derece önemli noktalardır.Bu noktaların gelişmiş bir demir yolu ve kara yolu ile desteklenmesi bu limanlarımızın gelişimlerine büyük fayda sağlar.Kapasitelerini arttırır.Liman inşaatı son derece masraflı bir olaydır mevcut limanlar uygun alanlara yani kıyı ile iç kesim arasında ulaşım hizmetlerinin iyi olduğu noktalara yapılmalıdır mevcut limanlardan en iyi ve kapsamlı şekilde faydalanmak ülke menfaatinedir.Bu sebeple bu limanlar kesinlikle kara yolu ve demir yolu ulaşım ağları ile desteklenmelidir.Ereğli ,İskenderun,İstanbul İzmir Limanları örneklendirilebilir.

3.Türkiye'deki havalimanlarının yer seçimlerindeki coğrafi faktörleri araştırınız.
Türkiye de hava limanlarının yapımında dikkat edilen coğrafi koşulların başında iklim koşulları gelmektedir.Yine arazi yapısı olarak doğal pist özelliği gösterebilecek noktalar hava alanı yapımında önemli bir avantajdır.Aksi takdirde ciddi maliyet artışları görülebilir.Hava alanı inşaat ve işletme maliyetlerinin artması ulaşım hizmetlerinin aksamaya uğraması ekonomik kayıplara yol açar.Bu noktada hava alanı yapımlarında önemli geçiş noktaları nüfus, potansiyeli yüksek olan ticaret ,sanayi ve turizm bölgeleri tercih edilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı