Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 70 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 70 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
Kitabınızın sonunda ve atlaslarınızdaki Türkiye fiziki haritası, Türkiye kara yolları haritası ile Türkiye demir yolları ağı haritasını inceleyiniz.Ön bilgilerinizden de yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1.Türkiye'de kara yolu ve demir yolu hatlarının uzanış doğrultuları ile dağların uzanış yönleri arasında nasıl bir bağlantı vardır? Açıklayınız.
Ülkemizde Kuzey Anadolu  Dağları ve Toroslar  Doğu  Anadolu’nun yüksek engebeli dağlık arazi yapısı kara ve demir yolu ulaşımını zorlaştıran coğrafi faktörlerdendir.Kara ve demir yollarımız genel olarak dağ sıralarının uzanışına uygun bir coğrafi dağılış gösterir.Özellikle dağların doğu batı doğrultusunda birbirine paralel olarak uzanması güney kuzey yönlü yolların yapılmasını güçleştirmiştir.Bundan dolayı da genelde dağların uzanış yönü olan doğu batı doğrultusunda gelişme göstermiştir.

2.Hakkâri, Muğla ve Artvin şehirlerinde demir yolu ağının bulunmamasının nedenlerini açıklayınız.
Bu bölgelerin son derece dağlık bir arazi yapısına sahip olması demir yolu ulaşımını zorlaştıran maliyeti arttıran etkenler olarak karşımıza çıkar.Bu alanların önemli üretim ve tüketim merkezleri olmamasından dolayı demiryolu ulaşımına fazla önem verilmemiştir.

3.Konya ve Rize şehirlerinin hangisinde yapılacak 1 km'lik kara yolunun maliyeti daha fazla olur? Nedenlerini söyleyiniz.
Konya arazi yapısı olarak düz bir yapıya sahipken bu kara yolu ulaşımında maliyeti  düşürür.Rize ise son derece engebeli bir yapıya sahiptir bu nedenle bu bölgede açılacak bir yol için maliyet ciddi derecede artar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.