Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 42 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 42 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
Yukarıdaki metni analiz ederek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.Gebze'nin yoğun göç almasına neden olan unsurlar nelerdir? Açıklayınız.
Otoyol yapımından sonra Gebze’de sanayi tesislerinin yaygınlaşması (sanayileşme) ve iş olanaklarının artmasıdır. Ayrıca kırsal kesimde hızlı nüfus artışı, tarımda makineleşme, tarım topraklarının miras yoluyla bölünerek küçülmesi, işsizlik ve gelir azlığı köyden kente göçe neden olan etmenlerdir.

2.Gebze'deki hızlı kentleşmenin neden olduğu sosyoekonomik sorunlar nelerdir? Açıklayınız.
Kentleşme Gebze’de nüfusun artmasına, işsizliğin artmasına, konut, çevre, altyapı, ulaşım, eğitim, sağlık ve asayiş sorunlarının artmasına yol açmaktadır. Ayrıca ev ihtiyacının artması; verimli tarım alanlarının ve orman arazilerinin hızla yerleşime açılmasına neden olmuştur. Sağlıksız kentleşme sonucu sanayi tesisleri ile konutlar bir arada bulunmaktadır. Sanayi bölgelerinin çevreleri gecekondular tarafından mantar gibi sarılmakta bundan dolayı sanayi kirliliği insanların sağlığını büyük ölçüde tehdit etmektedir. Arsa ve arazi değerleri artmıştır.

3.Gebze'nin coğrafi konumu sanayinin gelişmesini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
Kara, deniz ve demir yolu ulaşımı bakımından çok elverişli bir alanda yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük şehrine ve en önemli limanına komşudur. Otoyol yapımından sonra Gebze’de sanayi tesisleri yaygınlaşmıştır. Kocaeli'nin endüstrisinin büyük bölümün barındıran, Marmara Denizi'nin kuzeyi ile İstanbul'un 45 kilometre doğusunda yer alan bir ilçedir. Marmara bölgesinin en büyük ikinci ilçesi olup Türkiye sanayisinin %15'ini barındırır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?