Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 133 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 133 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin jeopolitiğini oluşturan unsurlara göre durumları verilmiştir. Tablodaki boşlukları ön bilgilerinizden de yararlanarak doldurunuz.


1
Türkiye’nin kıtalara göre durumu
Türkiye dünya tarihinde önemli yeri olan üç kıtanın birbirine en çok yaklaştığı alanda bulunur
2
Denizlere göre durumu
3 tarafının denizlerle çevrili olması avantajlı özellikler sağlamakla beraber güvenlik açısından zafiyetler sunar.
3
Önemli su yollarına göre durumu
Önemli su yollarının geçiş noktasını sağlayan boğazlara sahip olmakla beraber bu yolların avantajlarını kullanabilen stratejik öneme sahiptir.
4
Yüzey şekillerine göre durumu
Ortalama yükseltisi fazladır. Yükselti batıdan doğuya doğru artar.Dağlarımız doğu-batı doğrultusunda uzanır.
5
İklim özelliklerine göre durumu
İnsan yaşamına en uygun ılıman kuşakta yer alır.
6
Su kaynaklarına göre durumu
Su kaynakları bakımından çevresine göre zengin ve stratejik öneme sahiptir. Jeotermal kaynaklar bakımından dünyada 7. , hidroelektrik potansiyel bakımından Avrupa’da 3.sıradadır.
7
Kültürel ve sosyal özelliklerine göre durumu
Doğu ve batı kültürlerünün buluşma noktasında yer alır.Kültürel ve sosyal açıdan kaynaşmaya açık, etkileyen ve etkilenen geçiş bölgesidir.
8
Tarım alanlarına ve faaliyetlerine göre durumu
Tarım arazileri bakımından verimli sahalara sahip, tarımsal ürün çeşitliliği yüksek ve gelişme göstermeye açık bir tarımsal yapıya sahiptir.
9
Önemli ticaret ve ulaşım yollarına göre durumu
Önemli ticaret ve ulaşım yollarının geçiş ve kesişim bölgesinde yer alır.Asya ve Avrupayı birbirine bağlayan en kısa karayolu bağlantısı ülkemizden geçer. Tarihi İpek yolunun başlangıcı ülkemizdir. Doğu ile Batı arasındaki ticaret ve ulaşımda ülkemizin yeri önemlidir.
10
Günümüzde sahip olduğu özelliklere göre durumu
Günümüz koşullarında gerek ulaşım, ticaret ,gerek enerji,gerekse stratejik açıdan kritik ve avantajlı bir konumdadır. Dünya’daki enerji kaynaklarının % 70 i ülkemizin çevresinde yer alır. Ülkemiz petrol zengini Ortadoğu ülkeleri ile zengin ve sanayileşmiş Avrupa ülkeleri arasında yer alır. Ülkemiz petrolün dünya pazatlarına gönderilmesinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz genç ve dinamik bir nüfusa ve güçlü bir orduya sahiptir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?