Ana içeriğe atla

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 82 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 82 LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI
Ulaşım maliyetinin ürün fiyatlarına etkisini yaşadığınız yerdeki sanayi ve ticaret odası kuruluşlarından yardım alarak araştırınız.
1.Yaşadığınız yerleşim birimine hangi bölgelerden hangi ürünler gelmektedir? Yaşadığınız bölgeden hangi bölgelere ne gibi ürünler gönderilmektedir?
Genel olarak düşünüldüğünde yaşadığınız bölgenin iklim yer şekilleri ekonomik faaliyetlerini değerlendirerek cevap vermeniz gereken bir soru ,bölgenizde gelişen sanayi kollarını tarımsal faaliyetleri düşünerek yapılan tarımsal üretimin fazlası mevcutsa başka bölgelere gönderilecektir.Yine gelişen sanayi kolları ile ilgilide bölgede yeteri kadar hammadde yoksa dışardan bölgeye gelecektir.

2.Ulaşım çeşitlerinin ürünlerin maliyeti üzerinde etkisi nedir?
Ulaşım sistemleri ne kadar kolay ve ekonomik koşullarda gerçekleşirse maliyeti arttırmayacağı için fiyatları olumlu etkiler.Ancak ulaşım faaliyetlerinde karşımıza çıkan sorunlar (yer şekilleri,iklim,mesafe )ne kadar olumsuzluk gösterirse bu üreticiyi olumsuz etkileyerek fiyatları arttıracaktır.İmkanlar dahilinde deniz ve demir yolu kullanımı tek seferde fazla ürün aktarımı sağlayacağı için maliyetin düşük olmasına olumlu etkide bulunur.Yine Petrol taşımacılığında boru hattı projeleri ilk etapta masraflı olsa da uzun vadede fiyatlara olumlu katkı sağlar.
Yaptığınız çalışmayı sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız ve ürün dosyanıza ekleyiniz.

Ders Dışı ETKİNLİK sayfa 82 - 2  COĞRAFYA 12 LİSE 4.SINIF
Sınıfınızda üç grup oluşturunuz. Türkiye'de sanayi, ticaret, liman, turizm, madencilik, tarım sektörlerinde ön plana çıkan üç şehrimizi araştırınız. Bu özelliklerin gelişmesinde ulaşımın nasıl etkili olduğunu rapor hâlinde yazınız. Raporu sınıfa sunarak sonuçlarını tartışınız.
Sanayi için Bursa
Ticaret için İstanbul
Liman İçin İzmir
Turizm İçin Antalya
Madencilik için Zonguldak
Örnek verilebilir.Bu şehirlerin özellikleri incelendiğinde ya önemli kavşak noktasında oldukları ya önemli ulaşım sistemleri ile çevre bölgelere bağlandıkları ,birden fazla ulaşım sistemlerine imkan tanımaları gibi özelliklere sahip oldukları gözlenir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı