Ana içeriğe atla

TÜRKİYE’NİN İKLİMİ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 166 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

TÜRKİYE’NİN İKLİMİ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 166 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

İklimlerde Yolculuk

Babamın görevi nedeniyle yedi yıldır Antalya’da oturuyoruz. Buranın iklimi çok sıcak ve bunaltıcıdır. Uzun süre denize girebiliyoruz. Ama yaz tatilimizin büyük kısmını Giresun’da köyde yaşayan babaannemin ve dedemin yanında geçiriyoruz. Giresun’un iklimi de Antalya’ya benzemez. Çünkü Giresun’da devamlı yağmur yağar, orada sıcaklıklar Antalya’daki gibi 35-40 oC’a pek çıkmaz. En fazla 30 oC’a kadar çıkar. Antalya’da yazın hemen hemen hiç yağmur yağmaz. Giresun‘da hava hep kapalıdır.
Köyümüzde her sene haziran ayından itibaren yaylaya çıkılır. Burada hava, gündüz sıcakken gece yükseltiden dolayı serin hatta bazen de soğuk olur. Burada sıcaklıklar gündüz 5-30 C a çıkar, gece ise 0 C altına düşer. Çünkü buranın yükseltisi 2000 m’den fazla. Tatilimin büyük kısmını yaylada geçiririm. Daha sonra bir hafta kadar da Bayburt’taki halamın yanına giderim. Bayburt’un iklimi, Giresun ve Antalya’nın iklimine benzemez. Denizden uzak ve yükseltisi fazla olduğu için kış mevsiminde yoğun kar yağışı görülür. Bu mevsimde sıcaklıklar -25 C a kadar düşer. Buradakiler kar yağışını sevmezler ancak her mevsimin kendine özgü güzellikleri vardır. Kışları çok uzun ve soğuk, yazları kısa ve sıcaktır. Arkadaşım Murat da denize girmeyi çok sevdiği için Antalya’yı özler. Bazı tatillerde buraya gelir.

Yukarıdaki metinden ve ön bilgilerinizden faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Yüzey şekilleri aynı kalmak koşuluyla Türkiye’nin matematik konumu 139° - 158° doğu meridyenleri ile 52° - 58° kuzey paralelleri arasında olsaydı iklim özellikleri nasıl olurdu?
ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLERİ DAHA DÜŞÜK OLURDU. AKDENİZ İKLİMİ ÜLEMİZİN HİÇBİR YERİNDE GÖRÜLMEZDİ.

Yukarıdaki metne göre, Türkiye’de görülen kaç ikim tipinin özelliği verilmiştir?
AKDENİZ, KARADENİZ VE KARASAL İKLİM ÖZELLİKLERİ VERİLMİŞTİR.

Türkiye’nin özel konumu, iklim özelliklerini nasıl etkiler?
ÜLKEMİZİN ÖZEL KONUMU NEDENİYLE FARKLI İKLİM TİPLERİ GÖRÜLÜR VE İKLİM ÖZELLİKLERİ KISA MESAFELERDE DEĞİŞEBİLİR. BATIDAN DOĞUYA DOĞRU SICAKLIKLAR AZALIR.
Herhangi bir yerin veya ülkenin karasallık, denizellik, bakı, yükselti, dağların uzanışı gibi ayırt edici özelliklerine özel konum denir. Ülkemizde farklı karakterde iklimlerin oluşmasında en önemli etkenlerden biridir.        
Eğer özel konum faktörleri etkili olmasıydı ülkemizin her yanında aynı iklim şartları görülecekti. Türkiye’nin iklimini sadece matematik konum etkileseydi; Yurdumuzda Kuzeyden Güneye sıcaklıklar düzenli olarak artar, aynı enlemlerde yer alan yerlerin iklimleri hep aynı olurdu. Örneğin Antalya- Ş.Urfa, İzmir- Elazığ’ın ikliminin aynı olması gerekirdi. Ülkemizde yağış ve sıcaklığın dağılışını; kıyılarda denizel etkiler, iç kısımlarda karasallık, yükselti, bakı ve dağların uzanışı etkiler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı