Ana içeriğe atla

TÜRKİYE’NİN İKLİMİ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 166 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

TÜRKİYE’NİN İKLİMİ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 166 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

İklimlerde Yolculuk

Babamın görevi nedeniyle yedi yıldır Antalya’da oturuyoruz. Buranın iklimi çok sıcak ve bunaltıcıdır. Uzun süre denize girebiliyoruz. Ama yaz tatilimizin büyük kısmını Giresun’da köyde yaşayan babaannemin ve dedemin yanında geçiriyoruz. Giresun’un iklimi de Antalya’ya benzemez. Çünkü Giresun’da devamlı yağmur yağar, orada sıcaklıklar Antalya’daki gibi 35-40 oC’a pek çıkmaz. En fazla 30 oC’a kadar çıkar. Antalya’da yazın hemen hemen hiç yağmur yağmaz. Giresun‘da hava hep kapalıdır.
Köyümüzde her sene haziran ayından itibaren yaylaya çıkılır. Burada hava, gündüz sıcakken gece yükseltiden dolayı serin hatta bazen de soğuk olur. Burada sıcaklıklar gündüz 5-30 C a çıkar, gece ise 0 C altına düşer. Çünkü buranın yükseltisi 2000 m’den fazla. Tatilimin büyük kısmını yaylada geçiririm. Daha sonra bir hafta kadar da Bayburt’taki halamın yanına giderim. Bayburt’un iklimi, Giresun ve Antalya’nın iklimine benzemez. Denizden uzak ve yükseltisi fazla olduğu için kış mevsiminde yoğun kar yağışı görülür. Bu mevsimde sıcaklıklar -25 C a kadar düşer. Buradakiler kar yağışını sevmezler ancak her mevsimin kendine özgü güzellikleri vardır. Kışları çok uzun ve soğuk, yazları kısa ve sıcaktır. Arkadaşım Murat da denize girmeyi çok sevdiği için Antalya’yı özler. Bazı tatillerde buraya gelir.

Yukarıdaki metinden ve ön bilgilerinizden faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Yüzey şekilleri aynı kalmak koşuluyla Türkiye’nin matematik konumu 139° - 158° doğu meridyenleri ile 52° - 58° kuzey paralelleri arasında olsaydı iklim özellikleri nasıl olurdu?
ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLERİ DAHA DÜŞÜK OLURDU. AKDENİZ İKLİMİ ÜLEMİZİN HİÇBİR YERİNDE GÖRÜLMEZDİ.

Yukarıdaki metne göre, Türkiye’de görülen kaç ikim tipinin özelliği verilmiştir?
AKDENİZ, KARADENİZ VE KARASAL İKLİM ÖZELLİKLERİ VERİLMİŞTİR.

Türkiye’nin özel konumu, iklim özelliklerini nasıl etkiler?
ÜLKEMİZİN ÖZEL KONUMU NEDENİYLE FARKLI İKLİM TİPLERİ GÖRÜLÜR VE İKLİM ÖZELLİKLERİ KISA MESAFELERDE DEĞİŞEBİLİR. BATIDAN DOĞUYA DOĞRU SICAKLIKLAR AZALIR.
Herhangi bir yerin veya ülkenin karasallık, denizellik, bakı, yükselti, dağların uzanışı gibi ayırt edici özelliklerine özel konum denir. Ülkemizde farklı karakterde iklimlerin oluşmasında en önemli etkenlerden biridir.        
Eğer özel konum faktörleri etkili olmasıydı ülkemizin her yanında aynı iklim şartları görülecekti. Türkiye’nin iklimini sadece matematik konum etkileseydi; Yurdumuzda Kuzeyden Güneye sıcaklıklar düzenli olarak artar, aynı enlemlerde yer alan yerlerin iklimleri hep aynı olurdu. Örneğin Antalya- Ş.Urfa, İzmir- Elazığ’ın ikliminin aynı olması gerekirdi. Ülkemizde yağış ve sıcaklığın dağılışını; kıyılarda denizel etkiler, iç kısımlarda karasallık, yükselti, bakı ve dağların uzanışı etkiler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.