Ana içeriğe atla

TÜRKİYEDE YEREL RÜZGARLAR ETKİNLİK SAYFA 171 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

TÜRKİYEDE YEREL RÜZGARLAR ETKİNLİK SAYFA 171 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI
Aşağıdaki bilgilerin ülkemizde esen hangi rüzgârların özelliklerine ait olduğunu bilgi kutularının altlarına yazınız. Bu rüzgârların esiş yönlerini oklarla harita üzerinde gösteriniz.
Yıldız, poyraz, karayel, günbatısı, gündoğusu, lodos, kıble, keşişleme.

Kuzeybatı yönünden esen rüzgârlara verilen addır. Gezici alçak basıncın ülkemize sokulduğu kış mevsimlerinde görülür. Genellikle sıcaklığın düşmesine ve kar yağışına neden olur.Özellikle kışın Karadeniz ve Marmara bölgelerinde Kuzeybatıdan şiddetli ve fırtınalı bir şekilde esen Karayel kışın gezici bir Alçak basıncın ardından gelirse yağmur ya da kar şeklinde yağışlara neden olur. Kışın soğuk, yazın serindir.
a-KARAYEL

Kuzeyden esen, soğuk hava taşıyan rüzgâr çeşididir.. Karadeniz kıyılarında etkindir. Bazen fırtına şeklinde eserler ve kışın kar getirirler.
b-YILDIZ

Ülkemizde özellikle kış mevsiminde daha sık görülür. Bu mevsimde ülkemiz üzerine Rusya ve Sibirya üzerinden kutupsal havayı getirir. Sıcaklığın belirgin olarak düşmesine sebep olur.Kışın soğuk, yazın da serin ve kuru hava kütlelerinin sokulmasıyla oluşan ve Kuzeydoğudan esen rüzgârlardır. Poyraz İstanbul çevresinde çok etkilidir. En çok Marmara ve Karadeniz kıyılarında etkili olur. Kışın havanın belirgin biçimde soğumasına yol açan poyraz oldukça sert estiği için denizde fırtınaya yol açar, ayrıca peşinden kışın kar getirir.
c-POYRAZ

Güneybatıdan esen rüzgârlara verilen addır. Gezici siklonların ülkemize daha çok sokulduğu kış mevsiminde görülür. Sıcakların yükselmesine neden olur.Güney batıdan esen bu rüzgâr Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında etilidir. Kıyılardaki başıca etkisi havayı ılıklaştırması ve yağmur getirmesidir. Buna karşılık iç kısımlara kuru ve sıcak bir rüzgâr olarak eser. İstanbul çevresinde Lodosun gözü yaşlıdır deyimi bu gerçeği yansıtır. Kışın havayı ısıttıktan sonra yerini soğuklara bırakır. İnsanlarda hastalığa, bitkilerin ve diğer canlıları olumsuz etkilenmelerine yol açması nedeniyle sağlam bir hava olarak kabul edilmez. Yine lodoslu dönemlerde soba zehirlenmeleri de artar.
d-LODOS

Güneyden esen, ılık hava getiren rüzgârdır.Kışın Akdeniz dağlarının yamaçlarına yağış bırakırlar, iç bölgelere girerken ısınıp sıcak ve kurak karakter kazanan rüzgârlardır.
e-KIBLE

İstanbul yöresinde güney doğudan esen, halk dilinde kullanılan ve denizcilerin verdiği addır. Uludağ’ın eski adı olan Keşiş Dağı’nın yönüne göre adlandırılmıştır.
Güney doğudan esen sıcak kavurucu rüzgârlardır. Genel olarak yaz aylarında etkilidirler. Büyük Sahra’daki hava kütlelerinin kuzeye ilerlemesi ile samyeli oluşur. Yazın en sıcak günlerinde esen bu rüzgâr, genellikle Güneydoğu Anadolu’da etkili olur. Sıcak, kumlu ve tozlu olan bu rüzgâr ürünlerin erken olgunlaşmasına ve sararıp kurumasına neden olur.
f-KEŞİŞLEME - SAMYELİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.