Ana içeriğe atla

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI SAYFA 43 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI SAYFA 43 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1.Kuzey Kutup Noktası çevresi yaklaşık olarak (21 Mart-23 Eylül) 6 ay Güneş görür. Ancak burası yine de buzlarla kaplıdır. Neden?
Güneş  ışınlarının geliş açısının eğik olması ve ışınların atmosferde izlediği yolun fazla olması nedeniyle güneş ışınlarının tutulmanın artmasından dolayı  bu ışınlar çok fazla ısıtıcı etkide olmaz.

2.Dünya üzerinde güneş ışınları nerelere dik açıyla gelir? Neden?
Güneş ışınlarının dünya üzerine dik açıyla gelebildiği noktalar dönenceler arasında kalan yerlerdir.23 derece 27’ lık eğiklik bu dönencelerin sınırını oluşturur.Kuzey yarım kürede Yengeç Dönencesi Güney yarım kürede Oğlak dönenceleri güneş ışınlarının doksan derece ile gelebildiği son noktalardır.Dönencelere yılda bir kez dönenceler arasında kalan yerlere yılda 2 kez 90 derece ile gelebilir bu noktaların üst enlemlerine güneş 90 derece ile gelemez.

3.Bir yıl on iki aydan oluşur. Ayların süresi 30 ile 31 gündür. Ancak bunlardan şubat 28 günden ibarettir. Neden temmuz veya ağustos ayları 31 gün sürerken, şubat ayı 28 gün sürer?
Dünya güneş etrafında yıllık hareketini gerçekleştirirken yörüngesinden dolayı bazen güneşe çok yaklaşır bazen de uzaklaşır. En yakın 3 ocak dönemi en uzakta 4 temmuz tarihleridir.Bu yaklaşmalar sırasında güneşin çekim gücünün artması sebebiyle dünyanın dönüş hızında artış meydana gelir bu artışla beraber oluşan hızlı dönüş şubat ayının 28 gün de tamamlanmasına sebep olur.Temmuz ayındaki yavaş dönme sonucu güneşten uzak bir konumda olduğu için yavaşlayan dönüş bu ayların 31 gün de tamamlanmasına yol açar.


Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle tamamlayınız.
1.Sıcaklık kuşaklarının ortaya çıkmasında kara ve denizlerin dağılışı etkilidir.
Çünkü kara ve denizlerin ısınma özellikleri birbirinden farklıdır ,karalar çabuk ısınır çabuk soğurken denizler geç ısınıp geç soğur.Kara ve denizlerin oranların yarım küreler arasında farklı olması sıcaklık kuşaklarının  sınırlarının belirlenmesinde etkili olmuştur.

2.Sıcaklık kuşaklarının ortaya çıkmasında okyanus akıntıları etkilidir.
Çünkü okyanus akıntıları dünya sıcaklık  dağılışında  etkilidir.Kutuplardan gelen akıntılar sıcaklık değerlerini düşürürken ekvatordan gelen akıntılar sıcaklığı arttırıcı etki yapar.

3.Sıcaklık kuşaklarının ortaya çıkmasında Dünya’nın şekli etkilidir.
Çünkü dünyanın şeklinden dolayı ekvatordan kutuplara gidildikçe güneş ışınlarının geliş açıları azalır bu azalma ısınma özelliklerini ve sıcaklık dağılışını etkiler.

Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” harfi yazınız.
1.Kuzey Yarım Küre’de ılıman kuşak daha geniş yer kaplar.(D)
2.Ekvator ile dönenceler arasındaki alana orta kuşak denir.(Y)
3.23 Eylülde Güneş ışınları oğlak dönencesine dik gelir.(Y)
4.Kuzey Yarım Küre’deki bir cismin öğle vakti en kısa gölge boyu 21 Haziranda oluşur.(D)
5.Avustralya’da en uzun gündüzün yaşandığı tarih 21 Aralıktır.(D)

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
1.Aşağıdakilerden hangisi 21 Haziranda gölge boyunun en kısa olduğu yerdir?
A) Ekvator B) Oğlak dönencesi C) Kuzey Kutup Noktası
D) Yengeç dönencesi+ E) Güney Kutup Dairesi

2.Aşağıdakilerden hangisi Güneş ışınlarının geliş açısını etkilemez?
A) Enlem faktörü           B) Dünya’nın günlük hareketi  C) Yer şekilleri
D) Denizlerin dağılışı+    E) Dünya’nın yıllık hareketi

3.Kuzey Yarım Küre’de ilkbahar başlangıcı aşağıdaki tarihlerden hangisidir?
A) 21 Mart+        B) 23 Eylül  C) 21 Aralık      
D) 21 Haziran     E) 23 Nisan

4.21 Aralık günü, aşağıdaki kentlerden hangisindeki gündüz süresi diğerlerinden daha uzundur?
A) Moskova  B) Ankara   C) Paris  D) Londra   E) Sidney+

5.Güneş ışınlarının bir merkeze geliş açısının yıl boyunca değişmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A)Yerküre’nin şekli
B)Dünya'nın günlük hareketi
C)Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı
D)Dünya’nın yörüngesinin elips şeklinde olması
E)Ekvator ile ekliptik arasındaki açı+

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?