Ana içeriğe atla

KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 12 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 12 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Dr. Snow'un Harita Kullanma Amacı

1848 yılında Londra'nın her tarafına yayılan çok ağır bir kolera salgını, büyük ölçüde açlığa ve yüzlerce insanın ölmesine neden olmuştur. Dr. Snow bu salgının, kolera mikrobunun suya karışması ve insanların bu kirli suyu kullanması sonucunda yayıldı Broad Caddesi ğını düşünmekteydi. Bunu test etmeyi düşünen Dr. Snow, Londra'nın Soho kesiminde koleradan ölen her insanın ismini tespit etti ve bir harita üzerine bu kişilerin yaşadığı evi nokta olarak belirledi. Haritası üzerine ayrıca, Soho kesiminde kullanılan su pompalarının yerlerini tek tek işaretledi. Haritanın ta

mamlanmasıyla birlikte Dr. Snow haritaya bakınca çok ilginç bir dağılımı fark etti. Broad Caddesi üzerindeki pompa, haritadaki noktaların çok fazla yoğunlaştığı bölgenin merkezinde kalıyordu. Dr. Snow, bu pompa suyunun kirlendiği sonucuna vararak yetkilileri pompanın kapatılması gerektiği konusunda yazılı olarak uyardı.

Bu sayede yeni kolera vakalarının yaşanmasını önledi. İyi bir tıp hekimi kuramını, kendi haritasını oluşturarak kanıtlamıştı.
www.ncgia.ucsb.edu

1.Yukarıdaki okuma parçasına göre Dr. Snow’un çalışmalarında harita kullanması, ona ne gibi kolaylıklar sağlamıştır?

2.Haritalar günlük ve sosyal yaşantıda insanlara ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır? Listeleyerek sınıf ortamında arkadaşlarınıza sununuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı