Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 77 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 77 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Aşağıdaki soruları açıklayarak defterinize yazınız

*Bir ülkenin kalkınmasında nüfus, nasıl bir etkiye sahiptir ?

Nüfus bir ülke için hem önemli bir güç hem de kaynaktır. İnsan kaynağı doğru ve planlı olarak kullanıldığı zaman ülkelerin kalkınması ve gelişmesi gerçekleşebilir.
Bir ülkedeki nüfusun miktarı, niteliği, ekonomik faaliyetlere göre dağılımı, yaş grubu ve cinsiyet yapısı gibi özellikleri ülke kalkınması üzerinde doğrudan ekilidir.
Ülkeler nüfusunun eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarını yeterli oranda karşılayabiliyorsa ve o nüfusa iş bulabiliyorsa nüfus o ülke için bir güç kaynağıdır.Aksi takdirde gelişme ve kalkınmadan söz edilemez.

*Nüfus ile ülke kaynaklarının kullanımı arasında nasıl bir ilişki vardır?

NÜFUSUN SAYISI VE ÖZELLİKLERİ DOĞAL KAYNAKLARIN KULLANIMI ÜZERİNDE ETKİLİ OLUR. NÜFUS ARTTIKÇA DOĞAL KAYNAK KULLANIMI ARTAR.AYRICA NÜFUSUN EĞİTİM DURUMU VE EKONOMİK FAALİYETLERE GÖRE DAĞILIMI DOĞAL KAYNAKLARIN DOĞRU VE BİLİNÇLİ KULLANIMI ÜZERİNDE ETKİLİ OLUR.

*Savaşlar, ülkelerin nüfusunu ve cinsiyet oranını nasıl etkiler?

SAVAŞ YAŞAMIŞ ÜLKE VE BÖLGELERDE YETİŞKİN VE ERKEK NÜFUSTA AZALMA GÖRÜLÜR. ÇÜNKÜ SAVAŞTA ÖNCELLİKLER ERKEKLER VE YETİŞKİNLER ÖLÜR.


Ekonomik gelişmişlik düzeyiNüfus artış oranları %0Artış nedeniKalkınma durumu
Gelişmekte olan ülkeler10- dan fazlaDoğum oranlarının yüksek olmasıKalkınma hızları düşüktür. Çünkü nüfus artış oranları yüksek olmasından dolayı gelişmekte olan ülkeler, kaynaklarını genç nüfusun eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılamak için harcalar. Çalışan nüfus oranı az, bağımlı nüfus oranları fazladır.
Gelişmiş ülkeler10 - dan azHayat standardı yüksek ve sağlık iyi ölümlerin düşük olması, dışarıdan alınan göçlerKalkınma hızları yüksektir. Çalışan nüfus oranı fazla, bağımlı nüfus oranları azdır.
Ülkelerin kaynakları ülke kalkınması için harcanabilmektedir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı