Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 64 - 65 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 64 - 65 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Aşağıdaki soruları “Dünya iklim”, “Dünya fiziki” ve “Dünya nüfus dağılış haritaları”ndan yararlanarak cevaplayınız.
*Yandaki haritada nüfusun en yoğun ve en seyrek olduğu yerlerden bazıları oklarla gösterilmiştir. Amazon ormanlarının seyrek, Batı Avrupa’nın yoğun nüfuslu olmasının nedenleri açıklanmıştır.
*Diğer dört alandaki nüfus dağılımını inceleyerek, yoğun ya da seyrek nüfuslu olmalarının nedenlerini söyleyiniz.

AMAZON ORMANLARI

Sıcaklık ve yağış fazladır. Sık ormanlar bulunur. Yaşam, iletişim ve ulaşım güçtür. Yerleşmeye uygun değildir. Bu nedenlerden dolayı seyrek nüfusludur.

BATI AVRUPA

Bu bölge yerleşmeye uygundur. Çünkü;
*Yükselti azdır.
*Ilıman iklim görülür.
*Topraklar tarıma uygundur.
*Sanayi gelişmiştir.

HİMALAYA DAĞLARI

YÜKSELTİ FAZLA, EĞİM FAZLA , TARIM ALANLARI AZ, SICAKLIKLAR DÜŞÜK , ULAŞIM İLETİŞİM VE DİĞER EKONOMİK FAALİYETLER GELİŞMEMİŞTİR. DOLAYISIYLA NÜFUSU AZDIR.

KUTUP BÖLGESİ

SICAKLIKLAR YIL BOYUNCA SIFIRIN ALTINDA ,HER YER BUZULLARLA KAPLIDIR. BU NEDENLE NÜFUSLANMAMIŞTIR. İKLİM ŞARTLARI YERLEŞME VE DİĞER EKONOMİK FAALİYETLER İZİN VERMEMEKTEDİR.

GÜNEYDOĞU ASYA

SICAKLIK VE YAĞIŞ ŞARTLARI UYGUNDUR. MUSON İKLİMİ GÖRÜLÜR. VERİMLİ TARIM ALANLARI VE OVALAR YAYGINDIR.ULAŞIM , İLETİŞİM VE DİĞER EKONOMİK FAALİYETLER GELİŞMİŞTİR. DÜNYA’NIN EN KALABALIK ÜLKELERİ OLAN ÇİN VE HİNDİSTAN BU ALANDA YER ALMAKTADIR. YERLEŞMEYE UYGUNDUR.

SAHRA ÇÖLÜ

SICAKLIK YÜKSEKTİR, GÜNLÜK SICAKLIK FARKLARI FAZLA VE YILLIK YAĞIŞ MİKTARI AZDIR. SU KAYNAKLARI DA AZDIR. KUM FIRTINALARI GÖRÜLMEKTEDİR.ULAŞIM VE İLETİŞİM GELİŞMEMİŞTİR. YERLEŞME, TARIM VE DİĞER EKONOMİK FAALİYETLERE UYGUN DEĞİLDİR. NÜFUSU AZDIR.

*Nüfus dağılışında doğal etmenler nerelerde etkili olmuştur?

HEPSİNDE ETKİLİ OLMUŞTUR.

*Dünya nüfusunun genellikle kıta kenarlarında yoğun, iç kısımlarda ise seyrek oluşunun nedenlerini açıklayınız.

KIYILARDA İKLİM ŞARTLARININ DAHA ILIMAN OLMASI ( SICAKLIKLARI DAHA YÜKSEK VE YAĞIŞIN DAHA DAZLA OLMASI ), KIYILARDA YETİŞTİRİLEN ÜRÜN ÇEŞİDİNİN FAZLA OLMASI, ULAŞIMIN VE BUNA BAĞLI OLARAK DİĞER EKONOMİK FAALİYETLERİN KIYILARDA DAHA GELİŞMİŞ OLMASI NÜFUS YOĞUNLUĞUNUN KIYILARDA DAHA FAZLA OLMASINI SAĞLAMIŞTIR.
İÇ KESİMLERDE İKLİM ŞARTLARININ DAHA KARASAL OLMASI ( SICAKLIKLARI DAHA DÜŞÜK VE YAĞIŞIN DAHA AZ OLMASI ) İÇ KESİMLERDE YETİŞTİRİLEN ÜRÜN ÇEŞİDİNİN AZ OLMASI, ULAŞIMIN VE BUNA BAĞLI OLARAK DİĞER EKONOMİK FAALİYETLERİN İÇ KESİMLERDE DAHA AZ GELİŞMİŞ OLMASI NÜFUS YOĞUNLUĞUNUN İÇ KESİMLERDE DAHA AZ OLMASINI SAĞLAMIŞTIR.

*Okyanusya Kıtası, diğer kıtalara göre çok az nüfusa sahiptir. Nedenlerini tartışınız.

OKYANUSYA KITASI (AVUSTRALYA) DİĞER KITALARDAN UZAK OLMASI .
OKYANUSYA KITASININ SONRADAN KEŞFEDİLEN BİR KITA OLMASI.
AVUSTRALYA’NIN İÇ KESİMLERİNİN ÇÖLLERLE KAPLI OLMASI.

*Amazon ve Nil, dünyanın en büyük ve önemli nehirlerindendir. Amazon Havzası’nda nüfus seyrek, Nil Havzası’ndaysa yoğundur. Bunun nedenlerini sınıfınızda tartışınız.

AMAZON HAVZASINDA EKVATORAL İKLİM GÖRÜLÜR VE BİTKİ ÖRTÜSÜ EKVATORAL YAĞMUR ORMANLARIDIR.EKVATORAL YAĞMUR ORMANLARI GÜR BİTKİ TOPLULUKLARI OLDUĞU İÇİN BU BÖLGEDE ULAŞIM VE TARIM VE DİĞER EKONOMİK FAALİYETLER GELİŞMEMİŞTİR.BU NEDENLE YERLEŞMEYE UYGUN DEĞİL VE NÜFUSU AZDIR.

NİL HAVZASINDA SICAKLIK DEĞERLERİ YÜKSEKTİR.NİL HAVZASININ ETRAFINDA VERİMLİ TARIM ALANLARI BULUNMAKTADIR VE BU TARIM ALANLARINI SULAYACAK NİL NEHRİNİN BULUNMASI BAŞTA TARIM OLMAK ÜZERE DİĞER EKONOMİK FAALİYETLERİN GELİŞMESİNİ SAĞLAMIŞTIR.AYRICA NİL NEHRİNİN ÜZERİNDE ULAŞIM YAPILABİLMESİ BU BÖLGEDE EKONOMİK FAALİYETLERİ GELİŞMESİNİ VE BU AKARSU BOYUNCA YOĞUN NÜFUSLU ALANLARIN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLAMIŞTIR.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.