Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 60 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 60 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI
ETKİNLİK SAYFA 60 - 1
1.Petrolün üretimden tüketime kadar geçirdiği aşamaları fotoğraflardan hareketle anlatınız.
PETROL ÜRETİM ALANLARINDAN BORU HATLARI VASITASI İLE LİMANLARA VE RAFİNERİLERE ULAŞTIRILIR.LİMANLARDA GEMİLERE YÜKLENEN PETROL BAŞKA LİMANLARA GÖTÜRÜLÜR VE YİNE BORU HATLARI KULLANILARAK RAFİNERİLERE ULAŞTIRILIR.RAFİNERİLERDEN BENZİN,DİZEL-MAZOT,LPG ŞEKLİNDE ÇIKAN PETROL ÖZEL DAĞITIM ARAÇLARI İLE TÜKETİCİYE SUNULMAK ÜZERE BENZİN İSTASYONLARINA ULAŞTIRILIR.
2.Kömür ile petrolün dağıtımını, üretim ve tüketimi temel alarak karşılaştırınız.
KÖMÜR DAHA ÇOK DEMİRYOLLARI VE DENİZ YOLLARI İLE TAŞINIR.GENEL OLARAK KÖMÜR ÜRETİLEN ALANLARIN YAKININDA KÖMÜRÜ TÜKETEN TERMİK SANTRALLER VE DEMİR-ÇELİK FABRİKALARI DA YER ALIR. PETROL İSE GENEL OLARAK DENİZ YOLU VE BORU HATLARI VASITASI İLE RAFİNERİLERE TAŞINIR VE İŞLENİR. ÇEŞİTLİ İŞLEMLERDEN GEÇTİKTEN SONRA TÜKETİM ALANLARINA FAKLI YOLLARLA ULAŞTIRILIR. PETROLÜN TÜKETİM ALANLARI VE DAĞITIM ALANLARI KÖMÜRE GÖRE DAHA GENİŞTİR.
GÜNÜMÜZDE PETROL DAĞITIM ŞİRKETLERİ DÜNYA'NIN BÜYÜK ŞİRKETLERİ OLARAK KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR. PETROLÜN KULLANIM ALANI DAHA GENİŞ OLDUĞU İÇİN PETROLÜN DAĞITIMI KÖMÜRE GÖRE DAHA GELİŞMİŞTİR VE DAHA KOLAYDIR. DAĞITIMIN GELİŞMESİ ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ ARTTIRICI BİR ETKEN OLMUŞTUR.
ETKİNLİK SAYFA 60 - 2
Limanlara sahip ve önemli bir pazar durumunda. Bu pazara yakınlığımız ürettiğimiz malı çok kolay pazarlamamızı sağlıyor.
Bölgenin ham maddeyi işleyen demir-çelik sanayi tesislerine yakın olması bir avantaj.
Uzakdoğu'da nüfus yoğundur ve işsizlik fazladır. Dolayısıyla ucuz iş gücü potansiyeli vardır. Bu da üretim maliyetini düşürür.

Yukarıdaki fotoğrafta bir grup iş adamı sanayi tesislerinin kuruluş yerlerini belirlerken hangi özelliklere dikkat ettikleri ile ilgili diyaloğu esas alarak sanayi kuruluşlarının yerinin belirlenmesinde üretim, dağıtım ve tüketim faktörlerinin birbirlerine olan etkilerini analiz ediniz.

LİMANLARA SAHİP OLMASI DAĞITIMI DOLAYLI OLARAK TÜKETİMİ VE ÜRETİMİ
ÖNEMLİ BİR PAZAR DURUMUNDA OLMASI TÜKETİMİ DOLAYISIYLA DAĞITIMI VE ÜRETİMİ
DEMİR-ÇELİK TESİSLERİNE YAKIN OLMASI ÜRETİMİ VE DAĞITIMI
NÜFUSUN YOĞUNLUĞU VE İŞSİZLİĞİN FAZLA OLMASI ÜRETİMİ,DAĞITIMI VE TÜKETİMİ OLUMLU YÖNDE ETKİLER.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı