Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 56 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 56 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI
ETKİNLİK sayfa 56 1
Beşerî unsurlar ekonomik faaliyetler üzerinde etkili olur. Bu unsurlar kendi içlerinde de etkileşim hâlindedir. Aşağıda bu unsurların karşılıklı etkileşimini anlatan örnek bir metin oluşturulmuştur. Yaşadığım yerde genel olarak tarım ve hayvancılık etkinlikleri yaygındır.
*Aileler ilk önceleri ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapardı.
*İhtiyaç fazlası ürünleri başka pazarlara göndermek için yeni yollar yapıldı.
*Tarım ürünlerinden elde edilen gelirin bir kısmı bu sektörün ihtiyacı olan modern araç gereçlerin alınmasında kullanıldı.
*Ticari tarım faaliyetlerinin başlaması, tarıma dayalı sanayi kollarının gelişmesini sağladı.
*Çeşitli ürünler sistematik ve modern yöntemlerle üretildi, kalabalık nüfus kitlelerinin beslenmesi sağlandı ve buna bağlı olarak da tüketim arttı.
*Tarımsal işletmeler büyüdü, üretimde daha fazla artış sağlandı. Ticari ürünler önem kazandı. Bu olaylar ulaşım ve tüketimi etkiledi.
*Üretilen ürünlerin ulaştırılmasında taşıyıcı araçlar gelişti ve türlü ihtiyaçları karşılamak için bu araçlar modern bir şekilde donatıldı.
*Ürünlerin bu şekilde taşınması, üretim alanları ile tüketim alanları arasındaki ilişkilere değişik boyutlar kazandırdı.
*Gıda ve giyim maddeleri üretimi yakın şehirdeki insanların ihtiyaçlarını giderdi ve pazar alanı oluştu.
*Üreticiden ham maddeyi alan sanayici, ürünü mamul hâle getirerek toptancıya sattı. O da ürünü perakendeciye, perakendeci de tüketiciye ulaştırdı.
Siz de aşağıdaki cümlelerden faydalanarak örnekteki gibi metinler oluşturunuz.
 Yaşadığım yer önemli yollar üzerinde bulunmaktadır. Önemli yollar üzerinde bulunması nedeniyle hammadde kolayca temin edilebilmekte ve üretilen ürün pazara kolayca ulaştırılabilmektedir. Bunu gören gerekli sermayeye sahip girişimciler yaşadığım yere fabrikalar kurmuşlardır. Yaşadığım yerde sanayi faaliyetleri yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Sanayi faaliyetlerinin artmasıyla birlikte yaşadığım yere doğru yoğun bir göç hareketi yaşanmıştır ve yaşanmaya devam etmektedir. Bu şekilde sanayi tesislerinin ihtiyacı olan işgücü ihtiyacı karşılanmaktadır ve aynı zamanda nüfus hızlı bir şekilde artmaktadır.  Nüfus ve özellikleri üretim dağıtım ve tüketim faaliyetlerinde etkilidir.  Sanayinin gelişmesi ile birlikte diğer ekonomik faaliyetlerde yaşadığım yerde gelişme göstermiştir. Ulaşım, pazarlama, inşaat, reklamcılık, bankacılık vb alanlarda faaliyet gösteren kuruluşlar da sanayinin gelişimi ve nüfusun artmasına paralel olarak artmıştır. Yaşadığım yer milyonlarca insanın faaliyetlerini sürdürdüğü bir özellik taşımaktadır.
ETKİNLİK sayfa 56 2
1.Teknolojik gelişme, reklam, sanayi, nüfus, ulaşım,
Sanayi faaliyetleri hızlı gelişimini temel olarak teknolojik gelişmelerden almaktadır. Teknolojik gelişmeler sanayide kullanılmakta ve bunun sonucu yeni ürünler ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan yeni ürünlerin tanıtımı reklamlarla yapılmaktadır. İnsanların tüketim gücü reklamcılığın gıdasıdır. Bir üründen ya da hizmetten faydalanmayı teşvik eden önemli bir faktördür.  Sanayinin geliştiği yerlerde nüfus yoğunlu fazladır. Aynı zamanda bu alanlar da ulaşım faaliyetleri de gelişmiştir.
2.Sermaye birikimi, modern pazarlama, iletişim, ulaşım.
Bir ülkede sermaye birikiminin fazla olası o ülkenin üretim gücünün yüksek olması demektir. Sermaye, sanayi tesislerinin yapımında gerekli olan araç ve gereçlerin alınmasından, çalışanların ücretlerinin ödenmesine kadar birçok alanda en gerekli şarttır. Fabrikalar kurulup üretime geçtikten sonra önemli bir faktör olarak modern pazarlama yöntemleri ön plana çıkar.  Modern pazarlamanın odağında tüketici vardır. Artan iletişim ve ulaşım olanaklarıyla tercih imkânı genişleyen tüketiciler daha seçici olmaktadırlar.
Verilen kavramları kullanarak siz de örnekteki gibi anlamlı bir metin oluşturunuz.
Örnek Çalışma
Ulaşım, sermaye birikimi, tarımsal faaliyet, tanıtım, yerleşme özellikleri
Üretim, tüketim ve dağıtımda etkili olan beşerî faaliyetlerden biri de tarımsal faaliyetlerdir.
Sermaye birikiminin artmasıyla birlikte tarımsal faaliyetlere yatırım artmış ve tarım ürünleri çeşitlenmiştir. Tarımdan elde edilen ürünler tüketiciye modern ulaşım yollarıyla ulaştırılmaya çalışılmıştır. Yerleşmelerin büyük ve nüfusunun fazla olması ürünlere olan talebi artırmıştır. Ürün pazarlanmasında yapılan tanıtım faaliyetleri de tüketici üzerinde etkili olmuştur.
ETKİNLİK sayfa 56 3
Yan tarafta üretim, tüketim ve dağıtım faaliyetlerine etki eden beşerî olaylar ve özellikleri harfler konularak verilmiştir. Bu harfleri örnekteki gibi venn şemasında uygun yerlere yerleştiriniz.
a. Soğuk hava depolarının yapılması ÜRETİM-DAĞITIM
b. İletişim hizmetlerinin gelişmesi ÜRETİM-DAĞITIM-TÜKETİM
c. Yeni ulaşım yollarının yapılması ve ulaşımın çeşitlenmesi ÜRETİM-DAĞITIM-TÜKETİM
d. Sanayi tesislerinin faaliyete geçmesi ÜRETİM-DAĞITIM-TÜKETİM
e. Modern pazarlama yöntemlerinin kullanılması TÜKETİM
f. Nitelikli iş gücünün sağlanması ÜRETİM-DAĞITIM
g. Tanıtıcı reklam filmlerinin yapılması TÜKETİM
h. Nüfusun artması TÜKETİM-ÜRETİM-DAĞITIM

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.