Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 36 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 36 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

"Nüfus kontrolü bizim tüm sorunlarımızı çözümlemez ama öteki sorunlarımız da bunsuz çözümlenemez".
Nehru 1959 (Dönemin Hindistan Başbakanı).
Yukarıdaki ifadeyi nüfus politikaları çerçevesinde yorumlayarak düşüncelerinizi defterinize kompozisyon şeklinde yazınız.
Bir ülkede, nüfus politikaları uygulanmadan önceki (A) ve uygulandıktan sonraki (B) durum
karikatürize edilerek gösterilmiştir. Buradan hareketle uygulanan politikanın sonucunu nüfus politikası
ve ekonomi çerçevesinde yorumlayınız.
Nüfus kontrolü ile birlikte kişi başına düşen milli gelir artar,eğitim ve sağlık hizmetleri gelişir,işsizlik azalır,köyden kente göç azalır,sosyal sorunlar  azalır,tasarruflar artar,tüketim azalır,doğal kaynakların tüketimi azalır,devletin giderleri azalır ve ülke kalkınmasına daha fazla kaynak ayrılabilir.
2. Nüfus Politikalarının Olumlu ve Olumsuz Yönleri
Günümüzde gelişmekte olan ülkelerde nüfus artış hızının düşürülememesinin, bu ülkelerin iktisadi gelişmelerini sekteye uğratacağı görüşü hâkimdir. Bununla birlikte gelişmiş ülkelerde de nüfus artış hızının minimum düzeye inmesinin, hatta durma noktasına gelmesinin birçok probleme kaynak teşkil edeceği savunulmaktadır. Bu nedenle ülkeler, nüfus politikaları ile nüfusu kontrol altına alma girişimlerinde bulunmaktadır.Fakat bu politikalar fazla başarılı olamamaktadır.Doğum oranları ve nüfus artış hızı ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile yakından ilgilidir.Gelişmiş ülkelerde doğum oranlarının düşük olmasının nedenleri: sanayileşme ve kentleşme,kadının çalışma hayatındaki yerini alması,eğitim düzeyinin artması,refah düzeyinin artması,doğum kontrolü ve evliliklerin geç yaşlarda yapılmasıdır. Gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerde doğum oranları yüksektir.Doğum oranlarının yüksek olmasının nedenleri: sanayileşme ve kentleşmenin gerçekleşmemiş olması, nüfusun büyük bir kesiminin kırsal kesimde yaşaması ve bu alanlarda insan gücüne ihtiyaç duyulması,kadının çalışma hayatındaki yerini almamış olması ,eğitim düzeyinin düşük olması,refah düzeyinin düşük olması,doğum kontrolünün yapılmaması ve evliliklerin genç yaşlarda yapılmasıdır.Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri arttıkça doğum oranları  ve nüfus artış hızı da kendiliğinden azalmaktadır.




Aşağıdaki tabloda nüfus politikalarının olumlu ve olumsuz yönleri ile ilgili boş bırakılan bölümleri örnektekine uygun ifadelerle doldurunuz.
NÜFUS POLİTİKALARI
Nüfus Artış Hızının Düşmesinin
Olumlu Sonuçları
Anne ve bebeklerin sağlık düzeylerinin yükselmesi
Kişi başına düşen gelirin artması
Eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmesi
İşsizliğin azalması
Köyden kente göçün azalması
Sosyal sorunların  azalması
Tasarrufların artması
Tüketimin azalması
Doğal kaynakların tüketiminin azalması
Devletin giderlerinin azalması
Ülke kalkınmasına daha fazla kaynak ayrılabilmesi
Olumsuz Sonuçları
Cinsiyet dengesizliği
Yaşlı nüfus oranının artması(Bağımlı nüfus oranının artması)
Genç ve eğitilebilir nüfus oranının azalması
Aktif(çalışan ve çalışabilecek) nüfus oranının azalması
Ülkenin savunma gücünün azalması
Sosyal güvenlik sisteminde sorunları ortaya çıkması
Nüfus Artış Hızının Yükselmesinin
Olumlu Sonuçları
Üretimin artması
Ülkenin savunma gücünün artması
Aktif(çalışan ve çalışabilecek) nüfus oranının artması
Genç ve eğitilebilir nüfus oranının artması
Olumsuz Sonuçları
Tasarrufların azalması
Anne ve bebeklerin sağlık düzeylerinin düşmesi
Kişi başına düşen gelirin azalması
Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetmemesi
İşsizliğin artması
Köyden kente göçün artması
Sosyal sorunların  artması
Doğal kaynakların tüketiminin artması
Devletin giderlerinin artması
Ülke kalkınmasına daha az kaynak ayrılabilmesi
Dengesiz beslenme sorunun ortaya çıkması.
Gelişmiş Ülkeler de doğumlar ve nüfus artış hızı düşüktür.Bu ülkeler nüfus artışı özendirici yönde çalışmalarda bulunmaktadır;Avrupa ülkeleri(Almanya,Fransa,İngiltere,Belçika,Hollanda,İtalya,İspanya), A.B.D,Kanada,Japonya
Gelişmemiş Ülkeler de doğumlar ve nüfus artış hızı yüksektir.Bu ülkeler nüfus artışını azaltıcı yönde çalışmalarda bulunmaktadır;Afrika ülkeleri(Nijerya,Mısır,Zaire,Zambiya, Sudan), Hindistan,Çin,Endonezya,Brezilya,Afganistan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?