Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 237 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 237 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI
Dil Ovası'nda Çevre Sorunları
"Kocaelinin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesinin Belediye Başkanı, Dilovası'nın sanayi ile her taraftan kuşatılarak insanların ölüme terk edildiğini söyledi. Başkan, bölgede yaşamanın her gün daha da zorlaştığını, kanser nedeniyle ölenlerin sayısının da arttığını vurguladı. Basında çıkan 'Dilovası'nda kanserden ölenlerin oranı dünya ortalamasının üç katı' şeklindeki haberi doğrulayan Başkan: 'Dilovası senelerdir SOS veriyor. Raporda bildirilen kanser nedenli ölüm oranları sadece hastane ve sağlık ocaklarında tespit edilenleri kapsıyor. Kansere yakalandığını bilmeden evinde ölenler hakkında hiçbir kayıt yok.' dedi. ... Dilovası'nın özellikle güney yönünden esen rüzgârlarla zehirli duman solunduğunu, yeni yapılacak İkinci Organize Sanayi Bölgesi ile de kuzeybatıdan esen rüzgârların zehirli duman getireceğini belirten Başkan, beldenin tek oksijen ve temiz hava kaynağının da böylece kirlenmiş olacağına dikkat çekti.
Uzak Doğuda okyanustan gelen tsunami ile yüz binden fazla insanın öldüğünü hatırlatan Başkan, 'Dilovası'nda ise hava tsunamisi var. Her gün insanlarımız kanserden ve astımdan ölüyor. İkinci OSB kurulduktan sonra Dilovası halkı taşınmazsa çevresel problemlerden kaynaklı her gün 10-15 kişinin ölmesi kaçınılmaz olur.' dedi. Bir beldeye OSB kurarken arıtma sisteminin olması, akarsu geçmemesi, sit ve orman alanı, mahalle gibi yerleşim birimleri ve akaryakıt depolarının olmaması, yerleşim birimlerinden en az 15 kilometre uzakta kurulması gibi şartlar arandığını hatırlatan Başkan, Dilovası'nda bunların hiçbirine uyulmadığını kaydetti. Dilovası ile ilgili kapsamlı bir proje hazırlığı içinde olduklarını belirten Başkan, şehir ve çevre uzmanları ile beraber yapacakları projenin en kısa sürede bitirilmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi. Öte yandan Kocaeli İl Çevre Müdürü de Dilovası'ndaki çevre felaketine duyarsız kalmadıklarını, bölgedeki tüm faaliyetlerin müdürlüklerine bağlı elemanları tarafından mesai mefhumu olmadan sürekli izlendiğini belirterek gerekli yasal işlemlerin yapıldığını kaydetti. Bölgedeki tesislerin çevre mevzuatına uygun faaliyet yürütmesi için azami gayret gösterdiklerini vurgulayan Çevre Müdürü: 'Çevreye zarar veren tesislerden bu anlamda önlem alınması istenmiştir. Maliyet ve zaman gerektiren çevresel projelerin inşası için takibatlarımız devam etmektedir.' dedi. Bölgede geniş ölçekli veriler olmadığını ve bugüne kadar da yapılmadığını kaydeden Çevre Müdürü, konuyla ilgili Kocaeli Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu ile birlikte Dilovası'nın bilimsel kirlilik haritasının çıkarılması için çalışmaların hızla devam ettiğini bildirdi."

Yukarıdaki haberden yararlanarak aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1.Kanser vakalarının gerçek nedeni nedir?
2.İhmal edilen coğrafi unsurlar nelerdir?
3.Zararları en aza indirmek için neler yapılabilir?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.