Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 237 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 237 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI
Dil Ovası'nda Çevre Sorunları
"Kocaelinin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesinin Belediye Başkanı, Dilovası'nın sanayi ile her taraftan kuşatılarak insanların ölüme terk edildiğini söyledi. Başkan, bölgede yaşamanın her gün daha da zorlaştığını, kanser nedeniyle ölenlerin sayısının da arttığını vurguladı. Basında çıkan 'Dilovası'nda kanserden ölenlerin oranı dünya ortalamasının üç katı' şeklindeki haberi doğrulayan Başkan: 'Dilovası senelerdir SOS veriyor. Raporda bildirilen kanser nedenli ölüm oranları sadece hastane ve sağlık ocaklarında tespit edilenleri kapsıyor. Kansere yakalandığını bilmeden evinde ölenler hakkında hiçbir kayıt yok.' dedi. ... Dilovası'nın özellikle güney yönünden esen rüzgârlarla zehirli duman solunduğunu, yeni yapılacak İkinci Organize Sanayi Bölgesi ile de kuzeybatıdan esen rüzgârların zehirli duman getireceğini belirten Başkan, beldenin tek oksijen ve temiz hava kaynağının da böylece kirlenmiş olacağına dikkat çekti.
Uzak Doğuda okyanustan gelen tsunami ile yüz binden fazla insanın öldüğünü hatırlatan Başkan, 'Dilovası'nda ise hava tsunamisi var. Her gün insanlarımız kanserden ve astımdan ölüyor. İkinci OSB kurulduktan sonra Dilovası halkı taşınmazsa çevresel problemlerden kaynaklı her gün 10-15 kişinin ölmesi kaçınılmaz olur.' dedi. Bir beldeye OSB kurarken arıtma sisteminin olması, akarsu geçmemesi, sit ve orman alanı, mahalle gibi yerleşim birimleri ve akaryakıt depolarının olmaması, yerleşim birimlerinden en az 15 kilometre uzakta kurulması gibi şartlar arandığını hatırlatan Başkan, Dilovası'nda bunların hiçbirine uyulmadığını kaydetti. Dilovası ile ilgili kapsamlı bir proje hazırlığı içinde olduklarını belirten Başkan, şehir ve çevre uzmanları ile beraber yapacakları projenin en kısa sürede bitirilmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi. Öte yandan Kocaeli İl Çevre Müdürü de Dilovası'ndaki çevre felaketine duyarsız kalmadıklarını, bölgedeki tüm faaliyetlerin müdürlüklerine bağlı elemanları tarafından mesai mefhumu olmadan sürekli izlendiğini belirterek gerekli yasal işlemlerin yapıldığını kaydetti. Bölgedeki tesislerin çevre mevzuatına uygun faaliyet yürütmesi için azami gayret gösterdiklerini vurgulayan Çevre Müdürü: 'Çevreye zarar veren tesislerden bu anlamda önlem alınması istenmiştir. Maliyet ve zaman gerektiren çevresel projelerin inşası için takibatlarımız devam etmektedir.' dedi. Bölgede geniş ölçekli veriler olmadığını ve bugüne kadar da yapılmadığını kaydeden Çevre Müdürü, konuyla ilgili Kocaeli Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu ile birlikte Dilovası'nın bilimsel kirlilik haritasının çıkarılması için çalışmaların hızla devam ettiğini bildirdi."

Yukarıdaki haberden yararlanarak aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1.Kanser vakalarının gerçek nedeni nedir?
2.İhmal edilen coğrafi unsurlar nelerdir?
3.Zararları en aza indirmek için neler yapılabilir?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı