Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 197 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 197 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

Doğal kaynakların kullanımında doğal ortam şartlarının da dikkate alınması gerekmektedir. Herhangi bir doğal kaynaktan faydalanma sırasında uygulanan yöntem ve kullanılan teknolojik imkânların çevresel şartlar ile uyumlu olması hem ilgili doğal kaynağın sürdürülebilir kullanımı hem de coğrafi çevre üzerindeki olumsuz etkisini engelleyecektir. Coğrafi çevrede bozulma, kirlenme ve geri kazanılması imkânsız doğal kaynak kayıplarına neden olması, flora, fauna ve insan üzerindeki olumsuz etkileri, hatalı doğal kaynak kullanımının çevresel duyarlılık ile ilgili sorunları olarak özetlenebilir.
Yukarıdaki açıklamadan hareketle "doğal kaynak kullanımının doğal çevre ile etkileşimi" hakkında yorumlar yapınız.

Doğal kaynaklardan faydalanma sırasında uygulanan yöntem ve kullanılan teknolojik imkânların çevresel şartlar ile uyumlu olması hem ilgili doğal kaynağın sürdürülebilir kullanımı hem de coğrafi çevre üzerindeki olumsuz etkisini engelleyecektir. Coğrafi çevrede bozulma, kirlenme ve geri kazanılması imkânsız doğal kaynak kayıplarına neden olması, flora, fauna ve insan üzerindeki olumsuz etkileri, hatalı doğal kaynak kullanımının çevresel duyarlılık ile ilgili sorunları olarak özetlenebilir.
İnsanlar, doğal kaynakların kullanımında geri dönüşümü olmayan hatalar yapmışlardır. Örneğin, verimli tarım alanlarını yerleşim birimlerine çevirebilmek için doğal drenajı değişikliğe uğratmışlar, nehir kenarları boyunca setler yaparak taşkın ovalarına yerleşmişlerdir. Oysaki bu setler olmasa, taşkın ovaları taşkın sularını daha geniş alana yayarak gücünü ve yüksekliğini azaltacaktır. Bir nehrin kenarları setlerle çevrildiğinde suyun akışı daha hızlanır ve nehrin taşıdığı alüvyonlar taşkın ovasının verimini artırmak üzere depolanamaz, setin içinde kalan dar kanalda birikir. Zamanla bu birikinti nehrin yüksekliğini çevresindeki alana göre arttırır. Bu durum taşkın ovasına kurulmuş olan yerleşme için felaket riskini de beraberinde getirmektedir.
Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi doğal kaynaklar hatalı kullanıldığında çevresel etkiler yaratır ve doğal afetlere neden olur. Dünyanın en büyük nehirleri kenarlarında setler yapılması çok yaygınlaşmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?