Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 186 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 186 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 186 - 1 LİSE 11.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 3.SINIF
HOLLANDA:Mevcut tarımsal alanı yaklaşık 1,8 milyon hektardır. Bu alanın %9'u
deniz seviyesinin altında bulunan arazilerin,yüksek maliyetli setlerle
etrafının çevrilmesiyle oluşturulmuştur.Denizden toprak kazanıp toprak ıslahına
giderek tarımsal alanlarını artırmıştır.İş gücünün % 6'sı tarımda
çalışıyor.Tarım ürünleri ihracatında dünya üçüncüsüdür. Bir hektar tarım
arazisinden 8574 kg buğday alınır (2005).Ülke çapındaki tarımsal alanlar sulama
ağları ile çevrilmiş ve topraklar tarıma uygun hâle getirilerek ıslah
edilmiştir.Tarım büyük oranda makineleşmeye dayanmaktadır. En modern tarım
tekniklerinden yararlanılmıştır.
HİNDİSTAN:Hindistan ABD den sonra dünyanın en büyük tarımsal alnına sahip
ülkedir.İş gücünün % 50'sinden fazlası tarımda çalışıyor. Nüfus ve nüfus artış
hızı ile birlikte tarım ürünleri| ancak kendine yetebilmektedir.Bir hektar tarım
arazisinden 2717 kg buğday alınır (2005).Tarımsal alanlar bakımından dünyada
ikinci sırada olmasına rağmen tarımsal üretim büyük ölçüde doğal şartlara
bağlıdır.Tarıma yüksek ekonomik kaynaklar ayıramadığı için yeterli yatırımı
yapamamaktadır.

1.Yukarıdaki verilerden yararlanarak Hollanda ve Hindistan'da yapılan tarımı
karşılaştırınız ve modern tarımla ilkel tarım hakkında çıkarımlarda bulunuz.
Hollanda tarımda gelişmiştir.Çünkü;
Tarımda modern yöntemler kullanılmaktadır.Tarımda çalışan kişi sayısı az,makineleşme fazla ve verim yüksektir.Sınırlı olan arazisine rağmen tarımsal üretimde dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.Tarım arazilerinin bir kısmını pahalı yöntemler kullanarak denizden kazanmıştır.Tarımsal sulama tesisleri yapılmış ve toprak ıslahı gerçekleştirilmiştir.Hollanda devleti tarımsal faaliyetlere yüksek teşvikler vermektedir.

Hindistan dünyadaki en geniş tarım alanlarına sahip olmasına rağmen tarımda az
gelişmiştir. Çünkü;
Tarımda geleneksel yöntemler kullanılmaktadır.Tarımda çalışan kişi sayısı fazla,makineleşme az ve verim düşüktür.Çok geniş olan arazisine rağmen tarımsal üretimde kendi ihtiyacını anca karşılayabilmektedir.Nüfusu fazladır.Tarımsal faaliyetler büyük ölçüde doğal şartlardan etkileniz. Hindistan devleti, tarımsal faaliyetleri yeterince teşviklerle destekleyememektedir.

2.Tarımın ülke ekonomilerine etkisini karşılaştırınız.
Tarımsal ürünler Hollanda için önemli ihraç ürünleri iken ve tarımdan büyük gelirler elde ederken;Hindistan'da tarımsal ürünler orada yaşayan nüfusun karnını dahi doyuramamakta ve yalnızca nüfusun geçimini sağlamaya yaramaktadır.


Aşağıdaki kutucukları konu içinde öğrendiğiniz bilgilerden hareketle doldurunuz.
Hollanda tarımda gelişmiştir.Çünkü;
Tarımda modern yöntemler kullanılmaktadır.Tarımda çalışan kişi sayısı az,makineleşme fazla ve verim yüksektir.Sınırlı olan arazisine rağmen tarımsal üretimde dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.Hollanda devleti tarımsal faaliyetlere yüksek teşvikler vermektedir.

Hindistan tarımda az gelişmiştir. Çünkü;
Tarımda geleneksel yöntemler kullanılmaktadır.Tarımda çalışan kişi sayısı fazla,makineleşme az ve verim düşüktür.Çok geniş olan arazisine rağmen tarımsal üretimde kendi ihtiyacını anca karşılayabilmektedir. Hindistan devleti, tarımsal faaliyetleri yeterince teşviklerle destekleyememektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?