Ana içeriğe atla

Etkinlik Sayfa 153 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Etkinlik Sayfa 153 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI


KÜLTÜREL FONKSİYONLARINA GÖRE ŞEHİRLER

Kültürel Şehirler
Üniversite ile yüksek okulların bulunduğu, çeşitli bilim, sanat ve kongre etkinliklerinin düzenlendiği, festivallerin yapıldığı, tarihî zenginliklerin bulunduğu şehirlerdir.
Büyük şehirlerimizden İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa aynı zamanda kültürel faaliyetlerin, çeşitli eğitim ve sağlık kuruluşlarının, basın-yayın tesislerinin de yoğunlaştığı şehirlerdir. Söz konusu kültürel etkinlikler şehrin gelişmesinde önemli rol oynarlar.

İDARİ FONKSİYONLARINA GÖRE ŞEHİRLER
İdari Şehirler
Gelişmesinde yönetim merkezi olması ön plandadır.
Ülkemizin en büyük idari şehri Ankara'dır. Nitekim Ankara'nın büyüyüp gelişmesinde başşehrimiz olması önemli rol oynamıştır. Şehirde pekçok resmi kuruluşun yanısıra yabancı ülkelerin elçilikleri, konsolosluklar bulunmaktadır. Ankara'da yaşayan yüzbinlerce memur, şehre aynı zamanda kültür ve ticaret fonksiyonlarını da getirmiştir.

Askeri Şehirler
Gelişmesinde askerî birliklerin varlığının etkisi büyüktür.Bazı şehirlerimizde veya yakın çevrelerinde büyük askeri birlikler ve binlerce asker bulunmakta ve bu duruma bağlı olarak şehrin üretim ve tüketiminde önemli artışlar olmaktadır. Askeri birlikler aynı zamanda o şehirlerdeki diğer sektörlerin canlanıp ilerlemesine de sebep olurlar. Sarıkamış, Erzurum, Erzincan, Konya ve Malatya şehirlerinin gelişmelerinde askeri fonksiyonun da çok önemli payı mevcuttur.

EKONOMOMİK FONKSİYONLARINA GÖRE ŞEHİRLER

Gelişmesinde tarım, sanayi (imalat sanayi, madencilik), hizmet (ulaşım, ticaret, turizm vb.)sektörlerinin biri veya birden fazlası etkilidir.

* Bu sınıflandırmada hangi özellikler ön plana çıkmaktadır?

Şehirlerin büyüyüp gelişmesinde etkili olan faktörlerön plana çıkmaktadır. Bu faktörlerin yoğunlaşıp o şehrin gelişmesinde etkili olan ekonomik, kültürel, askeri ve idari özellikler ön plana çıkmıştır.

* Bu özelliklerin ön plana çıktığı şehirlerden örnekler veriniz. Bu örnekleri defterinize yazınız.

KÜLTÜREL FONKSİYONLARINA GÖRE ŞEHİRLER
Kültürel Şehirler
İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa, Adana .

İDARİ FONKSİYONLARINA GÖRE ŞEHİRLER
İdari Şehirler
Ankara

Askeri Şehirler
Sarıkamış, Erzurum, Erzincan, Konya ve Malatya

EKONOMOMİK FONKSİYONLARINA GÖRE ŞEHİRLER
Turizm şehirleri; Antalya, Alanya, Marmaris, Bodrum, Datça, Kuşadası, Çeşme, Ürgüp, Fethiye vb.

Tarım Şehirleri: Karadeniz bölgesindeki, Rize, Çorum, Amasya, Düzce, Marmara Bölgesindeki İnegöl, Yalova, Bilecik, Ege Bölgesindeki Ödemiş, Tire, Akhisar, Salihli, Nazilli, Turgutlu, GD. Anadolu’daki Ş.Urfa, Mardin, D.Bakır, Doğu Anadolu’daki Ağrı, Muş, Iğdır, Kars, İç Anadolu’daki Karaman, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat sadece bazılarıdır.

Ticaret şehirleri: İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, G.Antep, Erzurum, Mersin, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır v.b.
    
Sanayi şehirleri: İstanbul, İzmir, Ankara, İzmit, Adapazarı, G.Antep, E.Şehir ve Bursa’dır. Ayrıca Batman, Kırıkkale, Ergani,  Murgul, Karabük, Ereğli, İskenderun, Seydişehir vb.

* Yaşadığınız şehir, yukarıdaki sınıflandırmada hangi gruba girmektedir?

Yaşadığımız şehre göre cevabı vermeliyiz. Genel olarak Ekonomik Fonksiyonlarına göre şehirler grubuna girer.

* Siz hangi fonksiyona sahip şehirde yaşamak isterdiniz? Neden ?

Bu soruyu da kişisel özelliklerinize göre cevaplandırınız.

Etkinlik Sayfa 153 - 2 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI


Eskişehir

* Ulaşım yollarının üzerinde olması.
* İki üniversiteye sahip olması.
* Tarım alanlarının varlığı.

Antalya
* Dört mevsim devam eden turizm faaliyetleri.
* Kış sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle seracılığın gelişmesi.
* Antalya havaalanının ve yat limanının varlığı.

* Denize kıyısı olan bir şehir ile iç kesimdeki bir şehrin fonksiyonları aynı olabilir mi?

Liman fonksiyonu hariç olmak üzere denize kıyı olan şehirlerle iç kesimlerde yer lan şehirler aynı fonksiyonlara sahip olabilirler. Doğal olarak yapılan ekonomik faaliyetler değişiklikler gösterebilir.

* Tablo 21'den da yararlanarak Antalya ile Eskişehir'in fonksiyonel özelliklerini inceleyiniz. Bu iki şehirde hangi fonksiyonlar gelişmiştir?

Eskişehir; Ulaşım, Ticaret, Kültürel fonksiyonlar (Üniversite), Sanayi fonksiyonları ön plana çıkarken

Antalya; Turizm, Tarım, Ticaret ve Ulaşım fonksiyonları ön plana çıkmaktadır.


* Her iki şehirde de gelişen fonksiyonlar içinde hâkim fonksiyon hangisidir? Neden?

Antalya için turizm fonksiyonu ön plana çıkarken; Eşkişehir için Ticaret ve kültürel fonksiyonlar ön plana çıkar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?