Ana içeriğe atla

Etkinlik Sayfa 147 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Etkinlik Sayfa 147 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI


Türkiye'de Yerleşmeler


1. Kır Yerleşmeleri


a)Devamlı Kır Yerleşmeleri: Köy, Çiftlik, Mahalle, Mezra, Divan

b)Geçici Kır Yerleşmeler: Yayla, Ağıl, Kom, Dam, Oba

DOKULARINA GÖRE KIR YERLEŞMELERİ

A. TOPLU YERLEŞMELER

B. DAĞINIK YERLEŞMELER

2. Kent Yerleşmeleri

a. Büyüklüklerine Göre Şehirler :
- Küçük Kent (Kasaba)
- Orta Büyüklükteki Kent
- Büyük Kent

b. Ekonomik Fonksiyonlarına Göre

- Tarım Şehirleri
- Sanayi ve Madencilik Şehirleri
- Turizm Şehirleri
- Ticaret ve Liman Şehirleri
- Ulaşım Şehirleri

c. Kültürel fonksiyonlarına Göre

Üniversite Kentleri

d. İdari Fonksiyonlarına Göre

- Başkent

e. Askeri Şehirler
- Askeri Birliklerin Bulunduğu Şehirler

Ekonomik fonksiyonlar, idari ve hizmet fonksiyonları, kültürel fonksiyonlar, tarımsal fonksiyonlar.

* Yukarıdaki fonksiyonların, yerleşmelerin farklılaşması üzerine etkilerini araştırınız. Bu fonksiyonları karşılaştırarak ayırımın sebeplerini sınıf içinde tartışınız.

Şehirlerin büyüyüp gelişmesinde bazı faktörler ön plana çıkar. Bir şehir bir tek fonksiyona sahip olabileceği gibi birden fazla fonksiyona da sahip olabilir. Genel olarak tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin olduğu yerleşmeler kır yerleşmeleridir. Buna karşılık tarım ve hayvancılığın dışındaki sektörlerden yani sanayi, ticaret, turizm, ulaştırma vb. sektörlerin ağırlık kazandığı büyük nüfuslu ve alanlı yerleşmelerin şehir yerleşmeleri olduğu görülür. Ayrıca şehirler sayılan fonksiyonlardan bazen birinde bazı şehirlerde bu fonksiyonların birçoğunu bünyesinde taşımakta çok işlevli hale gelmektedir. Bu fonksiyonları yanında askeri, idari ve kültürel özellikler ile de yerleşmeler farklılaşmaktadır.

* Bulduğunuz farklılıklardan yola çıkarak şehir ve kır yerleşmesi kavramlarını tanımlayınız.

Kır yerleşmesi: Genel olarak nüfusları küçük nüfusu 10.000'in altında olan ve geçimlerin kaynaklarında tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin birlikte yapıldığı ya da ön plana çıktığı yerleşmelerdir.

Şehir yerleşmesi: Az çok bir plan dâhilinde kurulmuş, nüfusu 10.000’nin üzerinde olan ekonomisi tarım ve hayvancılık sektörleri dışında başta ticaret, sanayi, hizmetlere dayalı büyük alanlara yayılan, yönetim ve eğitim olmak üzere çeşitli görevleri bir araya toplayan, hayat tarzı ve çevresine etkileri bakımından farklı olan büyük yerleşme birimidir.

* Şehir ve kır yerleşmelerinin özelliklerini gösteren bir kavram haritası oluşturunuz.

Şehir yerleşmelerinin özellikleri

1- Nüfusları fazladır.( Çok sayıda insanı barındırırlar.)      

2-Yayıldıkları alanlar geniştir.

3-Geçiminde tarım dışı sektörler ağırlıktadır.

4-Meskenler yanında çarşı, Pazar, fabrika, spor ve sanat merkezleri vb. bulunur.                                    

5-Çevrelerindeki alanlara ekonomik, sosyal ve kültürel yönden etki ederler.

6-Çok büyük şehirlerde değişik soy, din ve ırktan insanlar birlikte yaşar.



Kır yerleşmelerinin özellikleri

1-Nüfus sayıları ve yoğunlukları azdır.            

2-Ekonomileri tarım ve hayvancılığa dayanır.

3-Yayıldıkları alanlar dardır.                            

4-Sosyal dayanışma ve işbirliği kuvvetlidir.

5-Sınırları ve ortak malları vardır.                    

6-Bazıları geçici yerleşmeler olup, özel mülkiyet olanları vardır.

7-Köylerde mesleki faklılık az ve etnik yapı bakımından sade yapıdadır.

* Sadece tarımla uğraşan yerleşmeler hangi gruba girer? Bunun gibi belirli özellikleri ön plana çıkan yerleşme sınıflandırmaları yapınız.

Kır yerleşmeleri.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.