Ana içeriğe atla

ETKİNLİK SAYFA 143 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 143 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Trabzon
*Trabzon-İran transit yolunun başlangıcında yer alan Trabzon, önemli ve büyük bir limamana sahiptir.
*Trabzon-Sarp arasında yer alan sahil yolu, doğu-batı yönünde kıyı boyu yerleşmelerini birbirine bağlar. Bu yol ayrıca Türkiye-Gürcistan bağlantısını sağlar. Karadeniz iklimi görülür. Trabzon'da yağış isteği fazla olan çay ve fındık üretimi yaygındır.
*Nüfusu 975.137'dir. İl genelinde şehir nüfusu 478.954 (%49,12), kır nüfusu ise 496.195'tir (% 50,88 ). (TÜİK, 2000)

Gümüşhane
* Oldukça engebeli bir yapıya sahip olan Gümüşhane çevresinin yeryüzü şekillerini dağlar, platolar, ovalar, parçalanmış dağınık düzlükler oluşturur. Karasal iklime sahiptir. Kuru şartlarda yapılan hububat üretimi yaygındır.
* Nüfusu 186.953' tür. İl genelindeki şehir nüfusu 77.570 (%41,5), kır nüfusu ise 109.383'tür (%58,5). (TÜİK, 2000)

Trabzon ile Gümüşhane aynı bölgede yer almasına rağmen nüfus miktarları ve gelişmişlik düzeyleri farklıdır. Bu farklılıkların nedenlerini tespit ediniz.


TRABZON
KIYIDA YER ALIR
KARA VE DENİZ YOLU ULAŞIMI GELİŞMİŞTİR
ÖNEMLİ VE BÜYÜK BİR LİMANA SAHİPTİR
ILIMAN İKLİM KOŞULLARI GÖRÜLÜR
YETİŞTİRİLEN ÜRÜN ÇEŞİDİ FAZLADIR
BÜTÜN BUNLARIN SONUCU OLARAK EKONOMİK FAALİYETLER GELİŞMİŞTİR VE NÜFUS FAZLADIR.

GÜMÜŞHANE
KIYIDAKİ DAĞLARIN GERİSİNDE YER ALIR
KARASAL İKLİM KOŞULLARINA SAHİPTİR
SICAKLIK VE YAĞIŞ DEĞERLERİ DÜŞÜKTÜR
YETİŞTİRİLEN ÜRÜN ÇEŞİDİ AZDIR
BÜTÜN BUNLARIN SONUCU OLARAK EKONOMİK FAALİYETLER GELİŞEMEMİŞTİR, DIŞARIYA GÖÇ VERİR VE NÜFUS AZDIR.



DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 143 LİSE 10.SINIF COĞRAFYA KİTABI LİSE 2.SINIF

Yukarıdaki haritayı inceleyerek;
*Nüfusun en çok hangi illerde yoğunlaştığını belirtiniz.

Yurdumuzda nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu yerler, Marmara Bölgesi’ndedir. Bunun başlıca nedenleri; başta sanayi olmak üzere, bölgenin ulaşım, ticaret ve hizmet sektörleri ile tarım üretiminde büyük gelişme göstermesidir.
İSTANBUL,BURSA,KOCAELİ,

Ege Bölgesi’nde kıyı ovaları ve akarsular boyunca içeriye doğru uzanan çukur alanlarda da nüfus yoğundur. Buna karşılık bölgenin iç kesimlerindeki dağlık yerler seyrek nüfusludur. İZMİR,AYDIN,

Akdeniz Bölgesi’nde nüfusun yoğunlaştığı yerler, daha çok kıyı kesimindeki ovalardır. Çukurova bunların en önemlisidir. Kıyı kesiminden sonra bölgeyi baştan başa kaplayan Toros dağlan, iç kesimlerde nüfusun tenha olmasına yol açmıştır. Toroslar, tarıma, yerleşmeye ve ulaşıma elverişli değildir.ANTALYA,ADANA,MERSİN,

Karadeniz Bölgesi’nde nüfus dağılışı oldukça düzensizdir. Bölgenin kıyı şeridi, özellikle doğu kesimi, Türkiye’nin yoğun nüfuslu yerlerindendir. Bunun başlıca nedeni, tarıma elverişli toprakların kıyı şeridinde yoğunlaşmış olmasıdır. Ayrıca, her mevsim yeterli yağış alması ve elverişli iklimi de bu ovalardan bol ürün elde edilmesini sağlamıştır. Buna karşılık kıyı şeridinin hemen gerisinde uzanan dağlık kesimde nüfus seyrektir. Ancak bölgenin orta kesiminin kıyı gerisi yoğun nüfusludur. Çünkü, buradaki dağlar fazla yüksek değildir. Yeşilırmak boyunca uzanan verimli ovalar geniş yer tutar. Karadeniz Bölgesi’nin batı kesiminde tarım etkinliklerinin fazla olduğu iç ovalar ile sanayinin geliştiği kıyı kesimleri nüfus bakımından yoğun yerlerdir.
SAMSUN,TRABZON,ZONGULDAK

İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu, kuraklık nedeniyle az nüfuslanmıştır.
ESKİŞEHİR,ANKARA,KAYSERİ,KONYA,SİVAS

İç Anadolu’da, Konya Ovası, Tuz Gölü çevresi ile dağlık alanlar, nüfusun en tenha olduğu yerlerdir. Buna karşılık, başkent Ankara ve çevresi ile bazı büyük kentlerin (Konya, Kayseri, Eskişehir vb.) çevresi iş olanaklarının elverişli olması nedeniyle yoğun nüfusludur.

Güneydoğu Anadolu’da ise nüfus daha çok ekim ve dikime elverişli alanların bulunduğu Diyarbakır Havzası, Mardin Eşiği ve dağların eteklerinde toplanmıştır.GAZİ ANTEP, DİYARBAKIR

Doğu Anadolu nüfus yoğunluğu az olan bölgemizdir. Yurdumuzun en geniş bölgesi olan Doğu Anadolu’da nüfus, daha çok çukur ovalarda toplanmıştır. Bölgenin, dağlık ve şiddetli karasal iklime sahip olması, bu sonucu ortaya koyan en önemli etkenlerdir.Iğdır, Erzurum, Erzincan,Malatya, VAN, BİTLİS ve Elazığ NÜFUSU YOĞUNLUĞU NİSPETEN FAZLA OLAN İLLERDİR.

*Ülkemizde yerleşmenin yükselti sınırı, bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Bunun sebeplerini araştırınız.

Yükseltinin ve engebenin fazla olması iklim şartları ve tarım faaliyetleri bakımından uygun olmayan koşullar sağladığı için yerleşmeyi sınırlandırır.
Türkiye’de bölgeler arası yükselti koşulları aynı değildir.Ülkemizde batıdan doğuya gidildikçe ve kıyılardan iç kesimlere gidildikçe yükselti artar buda iklim şartlarını olumsuz etkiler ve yerleşmeyi sınırlandırır.İnsanların uygun yaşam koşulları bulabildikleri ve yerleşebildikleri en üst yükselti sınırına yerleşme üst sınırı denir.Bu sınır bölgenin iklimine yükseltisine ,enlemine ve deniz özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.
Örnek vermek gerekirse Doğu Anadolu bölgesinde yükselti üst sınırı daha düşüktür çünkü olumsuz iklim koşulları direk etkili olur.Ancak Akdeniz’de bu sınır daha yukarılara çıkabilir çünkü iklim koşulları olarak Akdeniz hem deniz etkisi hem de enlem özellikleri bakımından daha sıcak bir bölgedir.

*Türkiye’deki nüfus yoğunluğunun dağılışını; iklim, yer şekilleri, konum gibi özelliklerle ilişkilendirerek açıklayınız.

Ülkemizde iklim şartlarının elverişli olduğu yağış ve sıcaklık şartlarının uygun kışların aşırı sert geçmediği bölgeler sık nüfusludur.

Yer şekilleri bakımından Karadeniz bölgesinde dağlar kıyıya paralel uzandığı için kıyıda kalan verimli deltalar,Ege bölgesinde dağların dik uzanmasına bağlı kıyıdan biraz daha iç kesimlere doğru yer alan graben ovalarında iç kesimlerde ise düzlük alanlar avantaj gibi gözükse de burada yoğun nüfuslanmada etkili olan temel faktör şehirlerin kuruldukları konum önemli ticaret yolları üzerinde olmaları daha etkili bir faktördür.Doğu Anadolu bölgesi için yer şekillerinin aşırı engebeli olması yerleşmeyi ve nüfuslanmayı sınırlandıran bir rol oynar.
Konum özellikleri her zaman için nüfus yoğunluğu bakımından etkili bir faktördür.Ülkelerin bulundukları konum özellikle önemli ticaret merkezlerine yakın olması yada ticaret yolları üzerinde olması ,boğaz yada geçiş noktası olması nüfuslanmada etkilidir.

Geçmişten günümüze insanlar iklim şartlarının elverişli olduğu,düzlük alanlar,deniz kıyıları,su kaynaklarına yakın alanları ve ticari yönden önemli yollar üzerinde bulunan merkezleri tercih etmişlerdir.

Ülkemizde sıcaklık ve yağış şartları uygun olmasına rağmen nüfusu az olan alanlarımız da vardır. Güney Ege kıyılarında yer alan Menteşe Yöresi, TEKE YARIMADASI, TAŞELİ YARIM ADASI VE TOROSLARIN BAZI KESİMLERİ bu duruma en iyi örneklerden biridir. Yükseltinin ve eğimin fazla olması tarım alanlarını azaltmış, ulaşımı güçleştirmiştir. Buna bağlı olarak geçim kaynakları azalmış ve yerleşim alanları sınırlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.