Ana içeriğe atla

Etkinlik Sayfa 134 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Etkinlik Sayfa 134 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

*Yukarıdaki faaliyetleri tanımlayınız.

BALIKÇILIK, ULAŞIM, DENİZ TURİZMİ

*Ege ve Karadeniz kıyılarını yukarıdaki faaliyetler açısından karşılaştırınız.

EGE KIYILARINDA TURİZM FAALİYETLERİ ÖN PLANA ÇIKARKEN; KARADENİZ KIYILARINDA BALIKÇILIK FAALİYETLERİ DAHA ÇOK GELİŞMİŞTİR.


BU DURUMDA EGE KIYILARINDAKİ GÜNEŞLENME SÜRESİNİN FAZLA OLMASI TURİZM FAALİYETLERİNİN GELİŞMESİNE, KARADENİZ'DE BESİN MİKTARININ FAZLA OLMASI BALIKÇILIK FAALİYETLERİNİN GELİŞMESİNE İMKAN SAĞLAMIŞTIR.

*Yukarıdaki faaliyetlerin yaygın olduğu bölgeler ekonomik yönden nasıl etkilenmektedir?

BU FAALİYETLER YAPILDIKLARI BÖLGELERDEKİ EKONOMK KALKINMAYI HIZLANDIRMAKTADIR. BALIKÇILIĞIN EKONOMİK KALKINMAMIZA KATKISI DAHA AZDIR.
ULAŞIM VE TAŞIMACILIK FAALİYETLERİ DE ÜLKE KALKINMASINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR.

Etkinlik Sayfa 134 - 2 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Samsun'dan 10.000 ton fındığı İzmir Limanı'na taşımayı planlıyorsunuz:

*Harita üzerinde görülen ulaşım araçlarından hangisini tercih edersiniz?
ÖNCELLİKLE TERCİH EDECEĞİMİZ YOL DENİZ YOLUDUR. DENİZ YOLU İLE UCUZA VE TEK SEFERDE ÇOK BÜYÜK YÜKLER UZUN MESAFELERE TAŞINABİLMEKTEDİR.
İKİNCİ OLARAK TERCİH EDECEĞİMİZ YOL NİSBETEN DAHA UCUZ OLAN VE GENE BÜYÜK YÜKLERİ TAŞIYABİLECEĞİMİZ DEMİR YOLU OLURDU. EN AZ UYGUN OLAN YOL İSE KARA YOLUDUR. MALİYETİ FAZLADIR VE YÜK TEK SEFERDE TAŞINAMAZ.

*Tercih ettiğiniz yolun avantaj ve dezavantajları nelerdir?

DENİZ YOLU İLE UCUZA VE TEK SEFERDE ÇOK BÜYÜK YÜKLER UZUN MESAFELERE TAŞINABİLMEKTEDİR.OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINDAN DAHA FAZLA ETKİLENMEKTEDİR.DENİZ YOLU İLE ÜLKEMİZDEKİ HER YERE ULAŞILAMAMAKTADIR.
DEMİR YOLU İLE UCUZA VE TEK SEFERDE ÇOK BÜYÜK YÜKLER UZUN MESAFELERE TAŞINABİLMEKTEDİR.DEMİR YOLU İLE ÜLKEMİZDEKİ HER YERE ULAŞILAMAMAKTADIR.
KARA YOLUNUN MALİYETİ FAZLADIR VE YÜK TEK SEFERDE TAŞINAMAZ.AMA ÜLKEMİZİN HER YERİNE ULAŞILABİLİR.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

Türkiye’nin Dağları ETKİNLİK SAYFA 158 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Tabloda yer alan dağları Türkiye fiziki haritasından yararlanarak aşağıdaki haritaya yerleştiriniz. Kuzey Anadolu Dağları Yıldız Bolu Ilgaz Küre Köroğlu Canik Giresun Rize Kaçkar Yalnızçam Mescit Çimen Kop Güney Anadolu Dağları Akdağlar Bey Dağları Geyik Bolkar Aladağlar Tahtalı Binboğa Nur Karacadağ Doğu Anadolu Dağları Mercan Karasu-Aras Şerafettin İhtiyarşahap Nemrut Süphan Tendürek Ağrı Batı Anadolu Dağları Koru Işıklar Uludağ Murat Kaz Madra Yunt Aydın Menteşe İç Anadolu Dağları Sündiken Emir Sultan Hınzır Tecer Elmadağ Karadağ Karacadağ Hasandağ Melendiz Erciyes Dağı