Ana içeriğe atla

Ders Dışı Etkinlik SAYFA 169 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Ders Dışı Etkinlik SAYFA 169 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

Türkiye’de nüfusun sayım yıllarına göre artışını gösteren tablo 11 ve grafik 12'ye göre nüfusumuzun 1927'den günümüze kadar geçirdiği değişimi inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.
*Türkiye nüfusu sürekli aynı oranda mı artmıştır? Neden?
SÜREKLİ AYNI ORANDA ARTMAMIŞTIR.
BU DURUMUN NEDENLERİ;
ÇEŞİTLİ DÖNEMLERDE DOĞUMLARIN ARTMASI YA DA AZALMASI
ÇEŞİTLİ DÖNEMLERDE ÜLKEMİZİN ALDIĞI VE VERDİĞİ GÖÇLER - İÇ VE DIŞ GÖÇLER
ÜLKEMİZİN 2.DÜNYA SAVAŞINDAN ETKİLENMESİDİR.

*En düşük artış hızı hangi sayım dönemleri arasında gerçekleşmiştir?
1940 - 1945 YILLARI ARASINDA GERÇEKLEŞMİŞTİR.
BU DURUMUN NEDENİ BU YILLARDA 2.DÜNYA SAVASININ OLMASIDIR.
ÜLKEMİZ SAVAŞA GİRMEMİŞ FAKAT SAVAŞA GİRECEKMİŞ GİBİ HAZIRLIK YAPMIŞTIR. BU DÖNEMDE 2 MİLYONA YAKIN ERKEK NÜFUS SİLAH ALTINA ALINMIŞ, EVLENMELER VE DOĞUMLAR AZALMIŞTIR.
TARIMSAL ÜRETİM DÜŞTÜĞÜ İÇİN KITLIK YAŞANMIŞ, BEBEK ÖLÜMLERİ VE SALGIN HASTALIKLARDAN ÖLÜMLER ARTMIŞTIR.

*En yüksek artış hızı hangi sayım dönemleri arasında gerçekleşmiştir? Bulduğunuz sonuçları rapor hâline getirerek sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız ve bu sonuçları ürün dosyalarına yerleştiriniz.

NÜFUS ARTIŞ HIZIMIZIN EN YÜKSEK OLDUĞU DÖNEM 1955-1960 YILLARI ARASIDIR.,
BU DÖNEMDEKİ HIZLI NÜFUS ARTIŞININ NEDENLERİ;
2.DÜNYA SAVAŞI VE SAVAŞ DURUMU SONA ERMİŞ
ASKERDEKİLER DÖNMÜŞ TARIMSAL ÜRETİM, EVLENMELER VE DOĞUMLAR ARTMIŞTIR
ULAŞIM, İLETİŞİM VE SAĞLIK HİZMETLERİ GELİŞMİŞ VE BUNUN SONUCU OLARAK ÜLKEMİZDE ÖLÜMLER AZALMAYA VE ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ UZAMAYA BAŞLAMIŞTIR.
Türkiye’de Nüfusun Yıllara Göre Değişimi

BUNLARA EK OLARAK 1975 - 1985 YILLARINDAN SONRA NÜFUSUMUZ ARTIŞ HIZIMIZ AZALMA SÜRECİNE GİRMİŞTİR.BU DURUMUN NEDENİ ÜLKEMİZDE DOĞUM ORANLARININ AZALMASIDIR.

ÜLKEMİZDE DOĞUM ORANLARININ AZALMASININ NEDENLERİ:
KIRDAN KENTE GÖÇ,
EĞİTİM SEVİYESİNİN ARTMASI ,
REFAH DÜZEYİNİN ARTMASI ,
EVLİLİKLERİN GEÇ YAŞLARDA YAPILMASI,
DOĞUM KONTROLÜ VE AİLE PLANLAMASININ ŞEHİRLERDE DAHA YAYGIN OLMASI,
KADININ ÇALIŞMA HAYATINDAKİ YERİNİ ALMASIDIR.
ŞEHİRLERDE YAŞAM ZOR OLDUĞUNDAN ÇOK ÇOCUK SAHİBİ OLMAK AKLA UYGUN OLMAMASIDIR.

AYRICA NÜFUS ARTIŞ HIZIMIZIN AZALMASINDA YURT DIŞINA YAPILAN GÖÇLERDE ETKİLİ OLMAKTADIR.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

ETKİNLİK SAYFA 123 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde yağan karlar donarak birikir. Bu karlara toktağan kar (kalıcı kar) denir. Toktağan karın başladığı yüksekliğe toktağan kar sınırı adı verilir. Yandaki şekilde toktağan kar sınırının Ekvator’dan kutuplara doğru değişimi görülmektedir. Buna göre toktağan kar sınırı Ekvator’dan kutuplara doğru nasıl bir değişim göstermektedir? Bu değişimin sebepleri nelerdir? Daimi kar sınırının yükseltisi Ekvatordan kutuplara doğru azalır. Ekvatorda 5500 m olan sınır,  Sınır kutuplarda ve kutplara yakın alanlarda enleme bağlı olarak sıcaklığın azalmasında dolayı deniz seviyesine “0 metreye” yakındır. Bu sınır Enlem ve iklim özelliklerine bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın azalması sonucu daimi kar sınırı aşağı doğru inmektedir.

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?