Ana içeriğe atla

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 168 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 168 LİSE COĞRAFYA 11.SINIF KİTABI

1.Japonya'da yıkıcı depremlerin fazla olmasının nedenleri nelerdir?
Yer kabuğunun hareketli yerleri olan levha sınırında yer alması ve bu nedenle depremler ve volkanik olaylar sıklıkla meydana gelmektedir.

2.Ülkenin bu depremlere karşı aldığı önlemler nelerdir?
Depreme dayanıklı binalar yapmak,deprem konusunda bilimsel araştırmalar yapmak ve halka gerekli olan eğitimleri vermektir.

Japon kenti Kobe 1995 yılında yaşadığı 7,3 büyüklüğündeki depremle yerle bir oldu. Japonlar iki yıl içinde yıkılan 46 bin evi yeniden inşaa etti. Dört yıl içinde de tamamen yeni bir kent yaratıldı.
10 yıl önce büyük bir felaketle sarsılan Kobe yaralarını hızla sardı. 1995 yılında 7.3 büyüklüğünde bir depremin vurduğu Japonya'nın Kobe kenti şimdi eskisinden daha çok turist çekiyor. Takriben 90 milyar dolarlık bir proje ile iki yıl içinde mucize bir şekilde 46 bin ev yeniden inşaa edildi, köprüler, demiryolları ve okullar yeniden yapıldı. Kobe Üniversitesi şehir planlama profesörü Yosuke Hirayama'nın büyüleyici ve yeni bir kent kurmak için bir fırsat yakaladı dediği Kobe'de, yeni otoyollor, yeni havalanı ve hatta yeni banliyöler inşaa edildi. Oysa 10 yıl önce 17 Ocak günü yaşanan deprem, 1,5 milyon nüfüslu kentte 88 bin eve hasar vererek 6 bin 400 kişinin ölümüne neden olmuş, 350 bin kişiyi evsiz bırakmıştı.
HALK BİLİNÇLENDİRİLİYOR
Felaketin ardından gerek teknolojik gerek sosyal alanda alınan önlemler parmak ısırtıyor. Japonlar Kobe'de şu önlemleri aldı:
* Japon araştırmacılar depreme dayanıklı binaların test edilmesini sağlayan dünyanın en büyük deprem similatörünü geliştirirken, her yıl tatbikat düzenlenen ülkede, insanlar smilatör odalarını girerek sarsıntı anında panik yapmak yerine nasıl davranmaları yönünde deneyim kazanıyor.
* Yavaş hareket eden ve ekipmanları yetersiz olan kurtarma ekipleri yerine, donanım eksikleri tamamlanarak, çok daha gelişmiş bir ilk yardım rehberliği oluşturuldu.
* Deprem sonrası çıkan yangınlar su bulunamadığı için söndürülemediği için Kobe ve Tokya'da artık su pompalama araçları alındı.
* İlk katlarda bulunan mağazalarda kolonların azaltılması yüzünden yıkımlara sık rastlanılması nedeniyle bu şekildeki mevcut binalar güçlendirilirken, yeni yapılar çok daha gelişmiş bir konstrüksyonla yapılıyor.
* 23 semtte kanalizasyon kapaklarının gerektiğinde dönemsel olarak umumi tuvalete dönüştürülmesi planlanıyor.
* Artık liman yeniden inşa edilirken, yerle bir olan otoyolda arabalar vızıldıyor.
BÜROKRASİ HIZLANDIRILDI
Kobe depreminde bürokratik işlemler nedeniyle 60 ülkeden sadece yirmisinin yardımı kabul edilirken, doktor ekiplerinin Japonya'ya girmesi üç gün, ABD'den gelen 50 bin battaniye izin verilmesi 2 gün sürmüştü. Afet anındaki işlerin yavaş işlemesi nedeniyle yoğun eleştiri alan hükümet, kriz yönetimini de geliştirmek amacıyla yasal düzenleme yaptı.
YETKİLER ARTIRILDI
Olası bir deprem anından yetki kaosu yaşanmaması için askeri yetkililer yerel otoritelerden resmi taleplerde bulunabilecek. Başbakan'ın başkanlığını yaptığı Afet İşleri Gücü de yerel yetkililere emir verme yetkisini korurken, daha hızlı bilgi edinmesi sağlanacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.