Ana içeriğe atla

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 145 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 145 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI




Manisa
Afyonkarahisar
Nüfus
1.260.169
812.416
İklim
Akdeniz- karasal geçiş
Karasal
Sıcaklık ortalaması
16,8 ºC
11,2 ºC
Yıllık yağış miktarı
726,5 mm
455 mm
En soğuk ay ortalaması
6,7 ºC
0,3 ºC
En sıcak ay ortalaması
27,8 ºC
22,1 ºC
Donlu gün sayısı
30
94
Ürün çeşidi
Çok
Az
Ortalama yükselti
43- 750 m
1000- 1500 m
Nadas ( hektar)
16,590
119. 644




Yukarıda özelliklerini verdiğimiz iki il, aynı bölgede yer almasına rağmen iklim bakımından farklılık göstermektedir. Tabloyu inceleyerek bu farklılıkları tespit ediniz.

*Bu farklılığın nüfus üzerindeki etkisini araştırınız.

MANİSA
KIYIYA YAKIN EGE BÖLÜMÜNDE YER ALIR
KARA YOLU ULAŞIMI GELİŞMİŞTİR
SICAKLIK DEĞERLERİ DAHA YÜKSEKTİR
YAĞIŞ DAHA FAZLADIR
ILIMAN İKLİM KOŞULLARI GÖRÜLÜR
YETİŞTİRİLEN ÜRÜN ÇEŞİDİ FAZLADIR
BÜTÜN BUNLARIN SONUCU OLARAK EKONOMİK FAALİYETLER GELİŞMİŞTİR VE NÜFUS FAZLADIR.

AFYON
İÇ BATI ANADOLU BÖLÜMÜNDE YER ALIR
KARASAL İKLİM KOŞULLARINA SAHİPTİR
SICAKLIK VE YAĞIŞ DEĞERLERİ DÜŞÜKTÜR
YETİŞTİRİLEN ÜRÜN ÇEŞİDİ AZDIR
KARA VE DEMİR YOLLARININ KAVŞAĞINDA YER ALIR
KARA VE DEMİR YOLLARININ KAVŞAĞINDA YER ALMASININ SONUCU OLARAK EKONOMİK FAALİYETLER GELİŞMİŞTİR
NÜFUSU MANİSA'DAN AZDIR FAKAT NÜFUSU FAZLA OLAN ÖNEMLİ BİR İLİMİZDİR.

*Bu durumun sonuçları şehirlerin ekonomilerini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

MANİSA; KIYIYA YAKIN EGE BÖLÜMÜNDE YER ALIR.KARA YOLU ULAŞIMI GELİŞMİŞTİR, SICAKLIK DEĞERLERİ DAHA YÜKSEKTİR, YAĞIŞ DAHA FAZLADIR, ILIMAN İKLİM KOŞULLARI GÖRÜLÜR,
YETİŞTİRİLEN ÜRÜN ÇEŞİDİ FAZLADIR, ORTALAMA YÜKSELTİSİ AZDIR,VERİMLİ OVALAR BULUNUR, BÜTÜN BUNLARIN SONUCU OLARAK SANAYİ VE TARIM BAŞTA OLMAK ÜZERE EKONOMİK FAALİYETLER GELİŞMİŞTİR VE NÜFUS FAZLADIR.

AFYON'UN KARA VE DEMİR YOLLARININ KAVŞAĞINDA YER ALMASININ SONUCU OLARAK AFYON'DA DA EKONOMİK FAALİYETLER GELİŞMİŞTİR. FAKAT EKONOMİK FAALİYETLERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ MANİSA ADAR DEĞİLDİR.



DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 145 - 2 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

*Çanakkale ve Bursa'nın tabloda verilen özelliklerini karşılaştırınız. Sanayileşme hızı hangisinde daha fazladır? Açıklayınız.

Bursa'da Nüfus, Çalışan Nüfus, Gelişme Hızı, İhracat (Milyon$), İthalat (Milyon$), Sanayideki Elektrik Tüketimi (Mwh)ve Sanayileşme hızı Çanakkale'ye göre fazladır. Bursa ülkemizin nüfus bakımından 4.büyük şehri olmakla birlikte Türkiye ekonomisinde de önemli bir yere sahiptir.

*Bunun nedenleri nelerdir? Araştırınız.

BU DURUMUN EN ÖNEMLİ NEDENİ BURSA'NIN ULAŞIM HATLARINA - ANA YOL GÜZERGAHINA DAHA YAKIN OLMASIDIR.

Bursa daha düz ve verimli tarım alanlarına sahiptir (YER ŞEKİLLERİ). İklim açısından daha uygun koşullar daha fazladır (İKLİM). Bu üretilen tarım ürünü miktarı ve çeşidini artırmıştır (TARIM). Ayrıca Bursa konum itibari ile sanayileşmeye daha uygundur. Sanayisi gelişen illere daha yakındır (ULAŞIM). Bu ilimizde sermaye sahibi insan daha fazladır. Bursa çok eskiden beri başkentlik yapmış ve önemli bir ticaret merkezidir. Nüfus sayısı ve işgücü daha fazladır.

*Bu durum kentlerin nüfuslarını nasıl etkilemiştir? Sınıf içinde tartışınız.

Bursa’nın daha fazla nüfuslanmasına yol açmıştır.Bursa’da  Çanakkale’ye oranla göç alma özelliği oluşturmuştur.Çanakkale’de ekonomik faaliyetler daha kısıtlıdır nüfus olarak göç veren bir özellik gösterir.

*Sizce bu illerden hangisi daha fazla göç almaktadır?

Bursa ili ekonomik yapı olarak Çanakkale’ye oranla çok daha fazla gelişmiştir.Çanakkale’ye oranla çekici özellikleri fazladır bu nedenle daha fazla göç alır.



DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 145 - 3 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

*Yaşadığınız çevredeki iş imkânları yeterli mi? Yetersiz olduğunu düşünüyorsanız sebeplerini söyleyiniz.

Bu soruyu bulunduğunuz bölge özelliklerine göre cevaplandırmalısınız.Çünkü bu özellik Türkiye genelinde farklılıklar gösterebilir.Marmara ,Ege kıyıları,İç Anadolu ‘nun Eskişehir Ankara ,Konya ,Kayseri Akdeniz  Kıyı bölgeleri genel olarak iş imkanları bakımından elverişli özellikler gösterebilir bu bölgeler dışında genel olarak iş imkanları yeterli oranda değildir denilebilir.Bölgeden bölgeye yetersiz olması değişik nedenlere dayanabilir,konum özellikleri,iklim şartları,yer şekilleri, ekonomik faaliyetlerin desteklenememesi ,bölgelerin sosyal kültürel yapıları eğitim olanakları gelişmemelerinde etkili olan faktörler olarak karşımıza çıkabilir.

*Ülkemizde ekonomik nedenlerle çok fazla iç göç yaşanmaktadır. Göç alan ve göç veren belli başlı illerimizi tespit ediniz. Bu illeri nüfus yoğunluğu haritasında inceleyiniz.

En çok göç alan il İstanbul olup bu ilden sonra İzmir, Bursa, Ankara, İçel, Antalya nüfusu göçlerle sürekli artmaktadır.

Her merkez farklı özelliği ile göç almaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi kentler sanayinin gelişmesi nedeniyle göç çekmektedir. Zonguldak, Karabük, Ereğli, İskenderun, Batman madencilik ve sanayi nedeniyle, Antalya, Çeşme, Alanya, Kuşadası, Marmaris, Bodrum turizm nedeniyle göç almaktadır.


En çok göç veren il Tunceli’dir. Bu ilden sonra Kars, Erzurum, Gümüşhane, Sivas, Artvin, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Hakkâri gibi iller nüfusu verdiği göçler nedeniyle azalmaktadır.

*Bu illerin neden göç aldıklarını ya da verdiklerini bulmaya çalışınız.

Göç veren yerlerin ortak özellikleri; Göç veren illerin ortak özelliği; doğum oranının çok yüksek, iş imkânlarının kısıtlı olmasıdır.

1-Nüfus artışının çok fazla olması,
2-Kırsal nüfus fazladır.
3-Toprakların miras yoluyla parçalanması ve toprak yetersizliği,
4-Kırsal alanda tarımda kullanılan yeni teknolojilerin insan gücüne ihtiyacı azaltması  
5-Yağış azlığı ve düzensizliği, erozyon vb nedenlerle toprağın verimsizleşmesi,
6-Sanayi ve ticaretin gelişmemiş olması,
7-Arazisi dağlık ve engebeli alanlardır.
8-İklim şartları olumsuz alanlar ( karasal sert – soğuk ya da kurak alanlar)
9-Ulaşım imkânları kısıtlı önemli yollardan uzak alanlar.

Ülkemizde çok göç alan alanların ortak özellikleri:

1-Arazisi düz ve verimli alanlardır.  
2-İklim şartlarının uygun olduğu alanlardır.          
3-Endüstrinin geliştiği alanlardır.      
4-Ulaşımın kolay olduğu ve önemli ulaşım yolları üzerindeki alanlardır.                                                
5-Yeraltı ve yer üstü kaynakları bol olan alanlardır.    
6-Ticaret, turizm, eğitim, sağlık hizmetlerinin geliştiği alanlardır.      

*Ekonomik sebepler ve göçler, ülkemizde nüfusun ve yerleşmenin dağılışını nasıl etkilemiştir? Konuyla ilgili düşüncelerinizi sınıfta tartışınız.

Ülkemizde nüfus dağılışı dengesizleşmekte, nüfus kentlere, ülkemizin kıyı kesimleri ve batı bölgelerimize yığılmakta, buna karşın kırsal alanlar, ülkemizin doğu yarısı iç kısımlar nüfus kaybetmekte özellikle de doğu yarısı boşalmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ KONUYA BAŞLARKEN SAYFA 75 LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI 1.Her ortamda bulunan nem oranı aynı mıdır? Nemin fazla veya az olması ne gibi sonuçlar doğurur? 2.Yaşanılan ortamda ideal nem oranının ne kadar olduğunu araştırıp bu konuda sınıfa bilgi veriniz. Nem : Atmosfer içerisinde bulunan katı, sıvı ve gaz halindeki suyun tamamı atmosferdeki nemi oluşturur. Örneğin bulutlar küçük buz kristallerinden oluşur. Kendisine gelen bütün ışınları yansıttığı için beyaz görünür. En sıcak çöllerde bile bulunan nem kutuplarda da mevcuttur. Fakat miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Atmosferdeki nem şu terimlerle ifade edilir: a.Mutlak Nem (var olan nem): 1 m³ havanın içinde o an var olan nem miktarının gram olarak ifadesidir. Nemin kaynağı; okyanuslar, denizler, göller, akarsular, kaynaklar, kar örtüsü, buzullar, nemli toprak ve canlılardır. Temmuz ayında Antalya, Ankara ve Van'da higrometre ile mutlak nem miktarını ölçtüğünüz taktirde hangisinde nem daha fazla olur?

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI

PERFORMANS ÖDEVİ SAYFA 98 LİSE COĞRAFYA 10.SINIF KİTABI *Kervansaray nedir? Hangi amaçla kullanılmıştır? Ülkemizde nerelerde kervansaraylar vardır? Araştırınız. Kervansaray: İşlek ticaret yollan üzerinde, kervanların konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla yapılmış büyük hanlardır. Devlet veya hayırsever kişiler tarafından kurulan bu muhkem binalarda kervan ihtiyaçları ücretsiz karşılanırdı. Bunlar, bir şehir içinde olurlarsa, han adını alırdı. Antalya ve Alanya'dan (Alaiyye) başlayıp Isparta, Konya, Aksaray, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi büyük merkezlerden geçerek İran ve Türkistan'a ulaşan doğu-batı istikametindeki yol üzerinde; Konya-Akşehir istikametinden İstanbul'a ve Batı Anadolu vadilerine ulaşan yol üzerinde; Konya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Durağan, Sinop istikametindeki ve Sivas, Tokat, Amasya, Merzifon, Samsun hattıyla Sinop'a ulaşan güney-kuzey ve Elbistan, Malatya, Diyarbakır üzerinden Irak'a giden yollar üzeri

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI

DERS DIŞI ETKİNLİK SAYFA 128 DIŞ KUVVETLER KAVRAM HARİTASI LİSE COĞRAFYA 9.SINIF KİTABI Aşağıdaki kavramları uygun yerlere yazarak kavram haritasını tamamlayınız. Akarsu, dalgalar, rüzgârlar, barkan, kumullar, kaynak, falez, debi, rejim, rejimi düzensizdir, kanyon vadi, dolin, yatık yamaçlı vadi, akarsu yatağı, vadi, karstik şekiller, çentik vadi, boğaz vadi, sarkıt, dikit, polye, uvala.